ColorEdge Referentie

Frame by Frame

Het Italiaanse postproductiebedrijf heeft 75 ColorEdge monitoren in gebruik, waaronder twee PROMINENCE CG3146.

frame_by_frame_-_Header.jpg

Frame by Frame, een van de belangrijkste filmpostproductiebedrijven in Italië, heeft besloten om alle productiestudio's uit te rusten met EIZO-monitoren uit de ColorEdge- en FlexScan-serie. De uitdaging was om een consistente, true-colour workflow op te zetten voor meerdere teams en locaties. De totaaloplossing van de ColorEdge CG-monitoren van EIZO met de ingebouwde kalibratiesensoren, ColorNavigator-software en ColorNavigator Network cloud-oplossing was van doorslaggevend belang om dit doel te bereiken.

Frame by Frame is een dynamisch en creatief bedrijf waar het hoogste professionalisme en een jong en avant-garde team samenkomen. Met meer dan 70 medewerkers op verschillende locaties biedt Frame by Frame zijn klanten een totaalpakket van contentproductie tot eindproduct (sound mixing, VFX, design, montage, kleurcorrectie, afwerking en digitale levering). Dit resulteerde in de behoefte aan een uniforme kleurenvisualisatie. En niet alleen tussen de collega's van het team, maar ook tussen de andere gespecialiseerde afdelingen van elk project, die verspreid zijn over verschillende locaties.

De keuze viel op EIZO, niet alleen vanwege de gerenommeerde kwaliteit van de monitoren uit de ColorEdge-serie, maar ook vanwege de aanvullende softwareoplossingen die een consistent en nauwkeurig workflowmanagement mogelijk maken.

Voor alle werkplekken die niet direct met colormanagement te maken hebben, zoals 3D-rendering, en voor alle administratieve werkplekken worden eveneens Frame by Frame EIZO-monitoren uit de FlexScan-lijn gebruikt. Zo kan elke werknemer altijd werken met maximaal comfort en de beste weergavekwaliteit.

frame_by_frame_-_Image_02.jpg

75 ColorEdge-monitoren in gebruik, waaronder twee PROMINENCE CG3146

Vladimir Vasiljevic, Technical Supervisor van het bedrijf uit Rome, legt uit hoe de EIZO-oplossingen werden gebruikt om een uniforme workflow voor colormanagement tussen de verschillende teams en vestigingen te creëren.

Hoe heeft de geïntegreerde sensor uw werk vergemakkelijkt en hoeveel tijd heeft het u bespaard?
Het is geweldig om de kalibratie regelmatig te kunnen controleren voor elk nieuw project. Dit gebeurt automatisch, 's nachts, zonder het creatieve werk te onderbreken en zonder dat dezelfde procedures meer dan 70 keer handmatig moeten worden herhaald - dat is geweldig! De interne sensor in combinatie met de ColorNavigator software garandeert resultaten die vergelijkbaar zijn met de resultaten die worden bereikt met urenlange kalibratie met speciale, externe kleurmeetapparatuur op oudere referentiemonitoren.

Welke functies van ColorNavigator 7 en ColorNavigator Network vond u het nuttigst voor uw specifieke behoeften?
In de eerste plaats de mogelijkheid om de monitorinstellingen te repliceren, d.w.z. een monitor te klonen zodat alle andere monitoren met dezelfde waarden werken en dezelfde kleurweergave tonen. Ik kon de eerste serie in mijn lab opzetten en testen om een master te creëren, terwijl ik alleen het instellingenbestand voor alle andere monitoren hoefde te laden om een identieke kleurweergave te garanderen! Doordat we de kleurruimte met één druk op de knop kunnen aanpassen, kunnen we elke klus aan, van televisieseries voor grote streamingplatforms in Dolby Vision, tot films voor bioscopen, tv-commercials of websites. Met ColorNavigator kunnen onze creatieven altijd de juiste omgeving kiezen voor elke klus: sRGB, Rec709, DCI P3 of HDR PQ P3D65 preview met één klik op de monitor. Elke VFX-artiest, grafisch ontwerper of editor heeft behoefte aan nauwkeurige kleuren en betrouwbare monitoren voor allerlei soorten projecten.

ColorNavigator Network maakt het mogelijk om de controle of iedereen in de exacte kleurruimte werkt te verdelen onder de supervisors van elk team: de beste manier om te beschermen tegen onaangename verrassingen. Als dienstverlener werken we samen met andere bedrijven die niet altijd dezelfde aandacht en expertise hebben op het gebied van kleurruimtes, dus is het belangrijk om te coördineren, en met ColorNavigator Network kunnen we een aangepaste visualisatie opzetten voor het hele team en die voor elk project variëren.

"L'amica geniale" filmproject

Het project "L'amica geniale" was voor Frame by Frame een mooie gelegenheid om de  productieprocessen te vernieuwen en de reeds in het bedrijf aanwezige hulpmiddelen te verbeteren. Er stond veel op het spel: een serie die in de VS al eerder wordt uitgezonden dan in Italië, in 4K UHD-formaat en in Dolby Vision HDR.

De focus op kwaliteit was uiterst belangrijk en leidde tot de uitbreiding van het gebruik van gekalibreerde monitoren naar de hele VFX-afdeling, die van oudsher terughoudend was om monitoren te upgraden omdat andere afdelingen voor de uiteindelijke kleur zorgden. Besloten werd de artiesten te voorzien van de ColorEdge CG2730 (Opvolger model: CG2700S) en CG2420 monitoren, die gebruik maken van dezelfde technologie als de modellen die bij grading worden gebruikt, maar met een kleinere diagonaal en tegen een meer betaalbare prijs.

frame_by_frame_-_Image_03_1920.JPEG
frame_by_frame_-_Image_04_1920.JPEG

Behalve op de set en bij de montage werden voortdurend monitoren uit de CG-serie van EIZO gebruikt, waar kleurgetrouwheid een must was. Voor online bewerking/conformiteitscontroles werden monitoren van de CS-serie gebruikt.

Sinds enkele jaren, met de komst van 4K, wordt Frame by Frame ingekleurd met de ColorEdge PROMINENCE CG3145, de CG318-4K en de CG319X, die hebben bewezen zeer betrouwbare hulpmiddelen te zijn.

Het voordeel van afzonderlijke afdelingen voor kleurcorrectie en VFX maakte het mogelijk reeds bij de voorbereiding van de projecten een dialoog aan te gaan en reeds in de compositingfase de aandacht te verleggen naar kleur en kwaliteit.

Kleurruimte - Referentiemonitor EIZO ColorEdge CG3146
De cinematograaf bepaalde samen met de colorist een "look" door te werken met "proefopnamen" op voorstel van de regisseur.

Set monitor geleverd door productie, Rec709
Op de set, tijdens het filmen van de serie, was het mogelijk live previews te bekijken en opnamen te bekijken waarbij de "look" in elke opname was geïntegreerd, met correcties die tijdens het filmen werden aangebracht en opgeslagen.

Beoordelingssysteem: - Referentie monitor CG3146
Elke dag uploadde de colorist de beelden samen met de look en correctie van de set en perfectioneerde de scène voor montage indien nodig.

Snijzaal: groot formaat TV, geleverd door de productie,
In de montagefase zien de editor en de regisseur op een previewmonitor een beeld dat is gekalibreerd volgens rec709 en dat al heel dicht bij het eindresultaat ligt en is goedgekeurd door de cameraman en de colorist.

frame per frame - compliant - controle monitor CS2740
Zodra de montage is voltooid, extraheert de online montage/conforming-afdeling de shots voor de VFX-afdeling op basis van de tijdlijnen om de zogenaamde "plates" te maken, d.w.z. de camerabestanden die in hoge definitie en zonder compressie worden geëxporteerd, niet gecorrigeerd voor kleur, in EXR-formaat, samen met de look file en de CDL's (Colour Decision Lists) voor elk shot.

Frame by frame - VFX-afdeling - Referentiemonitors CG2730 en CG2420
Bij het maken van effecten heeft elke compositor de "platen" met de CDL's en de daarop toegepaste "look" op het scherm, zodat hij het beeld kan zien zoals de cameraman, regisseur en colorist het zagen. Al het werk wordt echter direct op de platen gedaan om objecten te verwijderen en een hele wijk CGI aan de set toe te voegen of het omringende landschap te reconstrueren.

Er zijn zoveel elementen toegevoegd aan de opnamen in de scène dat het voor een perfecte vermenging noodzakelijk was de beelden in hun bijna definitieve vorm te zien, met de "kleur" gecreëerd op een monitor van hoge betrouwbaarheid en kwaliteit.

Conformiteit - Control Monitor CS2740
Ondertussen werden in de conforming-afdeling de kleurprojecten samengesteld door de ruwe bestanden van de camera te combineren met de bestanden die terugkwamen van VFX om de uiteindelijke kleur mogelijk te maken.

Grading Suite Referentie Monitor CG3146
Door de bestanden opnieuw te openen en de "looks" en CDL-bestanden toe te passen, keerde het uiterlijk terug naar het uiterlijk dat reeds met de regisseur en de cinematograaf was besproken. In dit stadium moesten zij de scènes accentueren door "re-lighting", het kunstmatig toevoegen van schaduwen en lichten, het creëren van onscherpte en het vergroten van het drama, of het van scène tot scène ophelderen door het corrigeren van overheersende kleuren, het verminderen of vergroten van contrast, het donkerder of lichter maken van gebieden of hele frames.

Voltooiingskamer - Referentiemonitor CG3145
Nadat de individuele afleveringen waren ingekleurd, werden ze in de laatste fase voorzien van geluid, graphics en titels. Het resultaat van de voltooiing zijn de opleveringsdossiers, die eerst intern op kwaliteit worden gecontroleerd en vervolgens bij de klant voor de definitieve goedkeuring. In deze fase van de kwaliteitscontrole hebben wij besloten de ColorEdge PROMINENCE CG3145 te gebruiken, die door Dolby is goedgekeurd als mastering display voor Dolby Vision.

Credits: "L'amica geniale" - Mijn briljante vriendin
De HBO rai fictie serie van Saverio Costanzo, geproduceerd door Fandango, The Apartment en Wildside, beide onderdeel van Fremantle, in samenwerking met Rai Fiction, HBO Entertainment, in coproductie met Mowe en Umedia.

VIDEO PROGETTI - Professionele videopartner van EIZO

De systeemintegrator die het hele project mogelijk heeft gemaakt, is VIDEO PROGETTI, de Professional Video Partner van EIZO.

Video Progetti S.r.l. is een Italiaans bedrijf dat al meer dan 20 jaar actief is op het gebied van distributie en integratie van professionele apparatuur voor televisie, film en telecommunicatie. Met kantoren in Rome en Milaan staat Video Progetti in voortdurend contact met de belangrijkste spelers in deze sectoren en neemt het deel aan de ontwikkeling van de omroepsector door zijn klanten de meest geavanceerde productietechnologieën aan te bieden.

Alleen dankzij de doorslaggevende bijdrage van de systeemintegrator konden de monitoren worden geïnstalleerd en in de workflow van de klant worden geïntegreerd.