Een korte video geeft informatie over de beste locatie, de juiste schermhoogte en hoe FlexScan-monitoren moeten worden aangesloten. De monitorinstelling en het admonistratormenu worden ook besproken.

Bekijk de korte video hier

In een korte video laten wij u zien hoe u EcoView instelt voor de meest ergonomische helderheidskeuze. U zult ook meer te weten komen over de kleurmodi van FlexScan-monitoren en de Picture-by-Picture-functie van sommige modellen. Ook de instelling van de monitor en het administratormenu worden besproken.

Bekijk de korte video hier

Leer in een korte video meer over de opties zoals single port of DaisyChain en de mogelijkheid om Screen InStyle te gebruiken om de aangesloten schermen tegelijk te bedienen of om hun functies te gebruiken.

Bekijk de korte video hier

EIZO Screen InStyle geeft u slimme controle over uw FlexScan-monitor. Het maakt ook een aangepaste schermindeling mogelijk, kleurinstellingen die u gemakkelijk kan meenemen naar wisselende werksplekken, en kleurmodi die automatisch worden geactiveerd bij een specifieke toepassing. Bovendien kan de hoeveelheid blauw licht in de loop van de dag worden aangepast met Circadian Dimming. Klik hier om de video over Screen InStyle te bekijken.

Bekijk de korte video hier

In een korte video laten we u de functies van Screen InStyle zien. Dit omvat de Color Briefcase-functie voor uw persoonlijke instellingen, die u kunt gebruiken op verschillende werkplekken met moderne FlexScan-schermen.

Bekijk de korte video hier

In een korte video tonen wij u de mogelijkheden van Screen InStyle. Dit omvat de Multi-Monitor-Sync-functie, waarmee u kunt bepalen welke instellingen van één monitor worden toegepast op alle aangesloten monitoren.

Bekijk de korte video hier

Hiervoor wordt de Screen InStyle software gebruikt. Met de Screen-Layout-functie kunt u het scherm splitsen. Laat de app gewoon in het schermsegment vallen met Shift+muisbeweging en Screen InStyle schaalt het automatisch. Meer hierover en over alle functies van de EIZO-software vindt u hier.

Bekijk de korte video hier

EIZO RadiForce-monitoroplossingen zijn speciaal ontwikkeld en ontworpen voor gebruik in de digitale radiologie.
In de hier gelinkte video leert u wat u moet overwegen bij het kiezen van een diagnostische monitor en hoe een typisch diagnostisch werkstation in de digitale radiologie eruit kan zien. Aan de hand van het voorbeeld van de RadiForce RX370 laten wij u zien welke voordelen de oplossingen van EIZO bieden.

RadiForce beeldschermen voor radiologische rapportage

De kleurgetrouwheid wordt optimaal gereguleerd met deze geïntegreerde kalibratiesensor. De sensor komt voor de kalibratie automatisch tevoorschijn en trekt zich erna veilig in het behuizingsframe terug, tot de volgende meting. Elk scherm kan dus exact worden geconfigureerd met behulp van de eigen sensor. Daarbij wordt bijvoorbeeld het meetpunt boven in het beeld gecorreleerd met het middelpunt, zodat de sensor kan meten vanuit het midden van het scherm. Afwijkingen binnen een serie, die bijvoorbeeld kunnen voorkomen wanneer externe meetapparatuur wordt gebruikt, worden uitgesloten dankzij deze geïntegreerde oplossing. Zelfs de invloed van het omgevingslicht kan tijdens het initialiseren van de sensor worden vastgesteld en deze wordt in aanmerking genomen bij het kalibreren.

Alles over monitorkalibratie

Apparaten kunnen zichzelf met behulp van een geïntegreerde sensor kalibreren, zonder dat u als gebruiker hieraan te pas komt. Uw computer hoeft niet eens ingeschakeld te zijn om deze functie uit te voeren. De kalibratie wordt dan, afhankelijk van de programmering van het scherm, 's nachts of in de middagpauze uitgevoerd of op een daarvoor vastgelegd tijdstip. Deze programmering kan eenvoudig worden uitgevoerd via ColorNavigator of het OnScreen-menu.

Alles over monitorkalibratie

De gebruikelijke 1D Look-Up-Tables (LUT) omvatten aparte tabellen voor rood, groen en blauw. Om een uiterst nauwkeurige kleuraansturing te bewerkstelligen, koppelt EIZO per model de kleurtoewijzing aan een enkele, driedimensionale Look-Up-Table (3D LUT). Op die manier kan de additie van de basiskleuren voor elke kleur precies worden ingesteld - een innovatieve technologie voor de ideale grijswaarden- en kleurweergave.

EIZO heeft speciaal voor de kwaliteitsborging bij beeldweergaveapparaten uit de RadiForce-serie die worden gebruikt in medische toepassingen de software RadiCS ontwikkeld. Deze softwaresuite omvat uitgebreide testen en functionaliteit voor automatische aanpassing, waardoor een constante en consistente beeldweergave op alle RadiForce-monitoren kan worden gewaarborgd. De software doorloopt automatisch de testafbeeldingen waardoor metingen en evaluaties in overeenstemming met het beleid kunnen worden uitgevoerd, en tijd en kosten bespaard worden. Meetresultaten worden bijvoorbeeld automatisch opgeslagen in documentatie en worden gearchiveerd, en kunnen dan met de optionele software RadiNET Pro centraal worden beheerd en verwerkt. Ook is de software voorzien van een agenda met herinneringsfunctie zodat controles regelmatig en tijdig worden uitgevoerd. Om de luminantie te kunnen meten, met inbegrip van de sluierluminantie, is een geschikt meetapparaat vereist. RadiCS is in staat om de meetwaarden te lezen van de meest uiteenlopende luminantiemeters.

Software RadiCS

Volgens het ministerie van Milieu, Natuurbescherming en Nucleaire Veiligheid (BMU) is de richtlijn aangaande de kwaliteitsborging conform de Röntgenverordening (QS-RL): “Uitvoering van kwaliteitsborging bij röntgeninstallaties die worden gebruikt voor onderzoek en de behandeling van mensen“ normbepalend.

Deze is verkrijgbaar bij het Duitse ministerie van Milieu, Natuurbescherming en Nucleaire Veiligheid.

De norm DIN V 6868-157 reguleert de overdrachtscontrole en de consistentiecontrole van beeldweergavesystemen voor radiografie om de daarvoor vereiste beeldkwaliteit te waarborgen.

Afhankelijk van het onderzochte lichaamsgebied en de toegepaste methodiek zijn verschillende RadiForce-beeldschermen geschikt voor beeldweergave conform DIN 6868-157. Aan de hand van EIZO's software voor kwaliteitsborging RadiCS kunnen deze vereisten worden onderverdeeld in de klassen I tot en met VIII. In de volgende tabel kunt u een overzicht bekijken van alle geschikte beeldschermen. 

Let op: Voor elk beeldweergavesysteem dat wordt gebruikt voor diagnosticering conform DIN 6868-157, moet een overdrachtscontrole worden uitgevoerd.

Afhankelijk van het onderzochte lichaamsgebied en de toegepaste methodiek gelden conform DIN 6868-157 verschillende minimumvereisten voor weergaveapparatuur. Aan de hand van EIZO's software voor kwaliteitsborging RadiCS kunnen deze vereisten worden onderverdeeld in de klassen I tot en met VIII. In de volgende tabel kunt u een overzicht bekijken van alle afzonderlijke klassen en de bijbehorende minimumvereisten. 

Let op: Voor elk beeldweergavesysteem dat wordt gebruikt voor diagnosticering conform DIN 6868-157, moet een overdrachtscontrole worden uitgevoerd.

Ten eerste: het scherm is perfect in orde, er is een eenvoudige oorzaak en oplossing. 

Kleuren lijken uitgewassen wanneer High Dynamic Range (HDR) is geselecteerd in de weergave-instellingen van het besturingssysteem, terwijl de ColorEdge-monitor in SDR-modus staat.

Omgekeerd worden kleuren extreem overbelicht/helder weergegeven als High Dynamic Range (HDR) NIET is geselecteerd in de weergave-instellingen van het besturingssysteem terwijl de ColorEdge-monitor in de HDR-modus staat.

Selecteer eerst het dynamisch bereik in de weergave-instellingen van het besturingssysteem overeenkomstig de geselecteerde kleurmodus van het beeldscherm en wijzig vervolgens de kleurmodus van het beeldscherm overeenkomstig de instelling in het besturingssysteem.

Raadpleeg de gebruikershandleiding voor informatie over de SDR/HDR-kleurmodi van elk schermmodel.

Klik hier om naar de HDR-instelling in het besturingssysteem te gaan:

Windows: 
Instellingen -> Systeem -> Weergave -> HDR -> "HDR gebruiken": Uit/Aan

macOS: 
Apple -> Systeemvoorkeuren -> Weergave -> "Hoog contrast afbeelding": Uit/Aan

Houd er rekening mee dat macOS alleen zijn eigen DisplayP3-kleurprofiel gebruikt voor de instelling voor hoog contrast. Het instellen van het monitorspecifieke kleurprofiel (PQ/HLG) leidt tot onjuiste resultaten.

Screenshot Mac settings (german)

Color Mode (Monitor): HDR / HDR setting (OS): On
Color Mode (Monitor): HDR / HDR setting (OS): Off
Color Mode (Monitor): SDR / HDR setting (OS): On
Color Mode (Monitor): SDR / HDR setting (OS): Off

Je kunt EIZO ColorEdge-monitoren met HDR-ondersteuning ook onder macOS gebruiken.

Lees het gedetailleerde antwoord hier.

Ja, dit is mogelijk met de notebook open en gesloten via de power delivery functie van de monitor. Deactiveer hiervoor de USB-C voeding van de notebook in inactieve modus in het Admininstrator menu van de monitor.

Compatibiliteitsmodus AAN = voeding actief in inactieve modus
Compatibility Mode OFF = voeding alleen bij ingeschakeld beeldscherm

Om de notebook op te starten met ingeschakeld beeldscherm, activeert u de functie "Power On with AC attach"  in de BIOS/UEFI.
Afhankelijk van de computer kan de naam van de functie enigszins verschillen.

Met behulp van de software ColorNavigator van EIZO kunt u hardwarekalibraties uitvoeren en profielen opstellen met betrekking tot uw ColorEdge LCD-monitor. BELANGRIJK: Gebruik geen andere software dan ColorNavigator. Andere software kan mogelijk in bepaalde gevallen niet overweg met de hardwarefunctie van ColorEdge LCD-monitoren.

Het wordt aanbevolen om uw monitor regelmatig te reinigen. Hierdoor ziet de monitor er niet alleen als nieuw uit, maar wordt ook de levensduur en de bruikbaarheid verlengd. U kunt de behuizing en het LCD-schermoppervlak reinigen zoals hieronder wordt beschreven:

BELANGRIJK: Gebruik nooit thinner, benzeen, alcohol (ethanol, methanol of isopropanol), schuurmiddelen of andere sterke oplosmiddelen, want deze kunnen schade aan de behuizing of het LCD-scherm veroorzaken.

Behuizing
Vlekken op de behuizing kunt u verwijderen door deze weg te vegen met behulp van een zachte, licht bevochtigde doek en een mild reinigingsmiddel. Spuit in geen geval was of andere reinigingsmiddelen rechtstreeks op de behuizing. (Raadpleeg de handleiding voor gedetailleerde informatie)

LCD-scherm
Gebruik voor reiniging van het schermoppervlak een zachte doek (bijvoorbeeld een katoenen doek of een brillenpoetsdoekje). Hardnekkige vlekken kunnen meestal worden verwijderd door de doek met wat water te bevochtigen.

EIZO biedt verschillende versies van de ColorNavigator-software aan. Deze versies zijn compatibel met Windows of Mac OS.

Meer informatie over de ondersteunde besturingssystemen vind je hier.

Wanneer de gebruiker op locatie de kalibratie aanpast, worden het gewenste witpunt en de gammacurve aan de hand van een combinatie van metingen en berekeningen ingesteld op de grijze as. Deze voor EIZO kenmerkende procedure bespaart tijd en is nauwkeuriger dan het foutgevoelig meten van verschillende toonwaarden met de gebruikelijke handmatige meetapparatuur. Omdat de fabriekskalibratie wordt uitgevoerd met gevoelig meetapparatuur en uiterst nauwkeurig is, vormt deze een betrouwbare basis voor de kalibratie.

Alles over monitorkalibratie

Voor de meest nauwkeurige beeldweergave zijn een homogene luminantieverdeling en een goede kleurechtheid van essentieel belang. Hiervoor zorgt ons DUE-circuit, de Digital Uniformity Equalizer. Deze speciale functionaliteit corrigeert bij elke tonaliteit en over het gehele beeldoppervlak automatisch oneffenheden van de luminantie en chrominantie, pixel voor pixel.

Vooral wanneer het bij uw werk draait om kleurnauwkeurigheid, is het bepalend hoe goed een monitor kleurgradaties kan onderscheiden. Om maximale kleurdiepte te realiseren en streepvorming, abrupte onderbrekingen en vegen te voorkomen, streeft EIZO naar extreme perfectie: EIZO-monitoren maken gebruik van een 16-Bit-Look-Up-Table (LUT) voor een uiterst precieze kleurenresolutie, zodat zelfs de fijnste structuren in donkere beeldgebieden realistisch en gedetailleerd worden weergegeven.

In combinatie met een Frame Rate Control (FRC) van de LCD-module kunnen CG-beeldschermen, afhankelijk van het model, een resolutie van 10-bit realiseren. Bij deze resolutie geeft het scherm met één miljard kleuren zelfs de allerkleinste kleurschakeringen weer. Het is wel noodzakelijk dat deze 10-bit weergave wordt ondersteund door toepasselijke software en de grafische kaart.

De looptijd van de garantie op EIZO RadiForce-monitoren bedraagt voor de meeste modellen 5 jaar, en deze garantie is inclusief on-site omruilservice. EIZO beveelt voor medische beeldschermen een helderheid aan die ruim boven de minimumvereisten conform QS-RL ligt. Deze aanbevolen helderheid wordt door EIZO gegarandeerd.
Welke garantie voor elk RadiForce-model van toepassing is, is te vinden in de bijbehorende productinformatie die bij elk model wordt meegeleverd.

De kleurweergave van LCD-modules varieert met de temperatuur en kan bijvoorbeeld meer dan 5 ΔE bedragen in de zomer bij 30° Celsius en hoger. Zelfs een LCD-module die net is ingeschakeld, wijkt tot 5 ΔE af totdat deze is opgewarmd. Color drift correction, in combinatie met een thermometer in het scherm, gaat dit tegen en zorgt voor een betrouwbare kleurweergave.

Via de installatiewizard voor RadiCS 5 en met de daarvoor bestemde functie in RadiNET Pro wordt een gegevensmigratie voor u verzorgd.

Let wel: u moet daarvoor minstens RadiCS 4-versie 4.6.1 hebben. Hebt u een oudere versie van RadiCS 4? Voer dan eerst een update uit.

Als er een KVM-switch is ingebouwd, kunt u afhankelijk van het model tot drie computers tegelijk aansluiten op uw monitor. Randapparatuur die is aangesloten op de USB-poorten van de monitor, bijvoorbeeld het toetsenbord en de muis, kunt u dan gebruiken voor de aansturing van verschillende computers.

Hiervoor moet u de volgende verbindingen maken:

 • Sluit een computer aan via de USB-C-ingang aan de achterkant van de monitor (met het pictogram voor de video-ingang).
 • Sluit de tweede (en eventueel derde) computer aan op de HDMI- of DisplayPort-ingang aanvullend op de USB-B-ingang aan de achterkant van de monitor.
 • Sluit randapparatuur zoals muis en toetsenbord aan op de USB-downstreampoorten aan de zijkant van de monitor.

Als de KVM-switch is ingeschakeld, past de monitor uw aansturing nu automatisch toe voor de actieve video-ingang. De computer die via USB-C is aangesloten, ontvangt de verbinding met de randapparatuur via de USB-C-kabel. De computer die via HDMI of DisplayPort is aangesloten, ontvangt de verbinding met de randapparatuur via de USB-B-aansluiting.

De monitor en de computer gebruiken automatisch een zogeheten handshake-protocol voor de voeding. Hierdoor is de voeding beveiligd tegen overbelasting. Als gebruiker hoeft u alleen maar de kabel aan te sluiten – verder niets. We raden aan om de meegeleverde USB-C-kabel te gebruiken, omdat deze een laadstroom van 5 ampère ondersteunt.

EIZO-monitoren ondersteunen DisplayPort Alternate Mode met hun USB-C-interface. Dit betekent dat ze beeldsignalen van Thunderbolt 3- of Thunderbolt 4-poorten via een USB-C-verbinding correct kunnen weergeven. De USB-C-signaalkabel die EIZO bij de monitor levert, is optimaal geschikt.

Als alternatief kunnen monitoren met een DisplayPort-aansluiting worden aangesloten met behulp van een geschikte kabel. De door EIZO meegeleverde CP200 signaalkabel (USB-C (TB3/TB4) naar DisplayPort) is het meest geschikt.

Een verbinding van Thunderbolt 3- of Thunderbolt 4-poorten naar de HDMI-interface van de monitor kan werken met geschikte actieve adapters/kabels. Wij raden echter aan de USB-C- of DisplayPort-interface van de monitor te gebruiken.

Ja, de USB LAN-interface in EIZO-monitoren is meestal geschikt voor gebruik. Voor de authenticatie bij de installatie van software en het systeemonderhoud van client-systemen adviseren wij het gebruik van veilige en unieke GUID/UUID (Universally Unique Identifier) in plaats van MAC-adressen. 
Opmerking: Het gebruik van MAC-adressen kan onvolledig zijn omdat NIC's zoals USB LAN-adapters, docks of monitoren hun eigen MAC-adressen hebben en computers zonder LAN-poort geen MAC-adres van de NIC hebben. Bovendien kan incompatibiliteit optreden tussen hardware van verschillende fabrikanten. Het gebruik van GUID/UUID is fabrikantonafhankelijk.
GUID/UUID-verificatie voor PXE-geïnitieerde implementaties kan vrij eenvoudig worden ingesteld in System Center Configuration Manager.

Het volgende artikel beschrijft hoe het werkt:
Reusing the same NIC for multiple PXE initiated deployments in System Center Configuration Manager OSD - Microsoft Community Hub

Ja, de USB LAN-interface in EIZO-monitoren is hiervoor geschikt. Elke netwerkadapter heeft zijn eigen MAC-adres, dus zijn er verificatieprocedures nodig om het MAC-adres van de monitor te vervangen door het adres van de computer.

De procedures voor het zogenaamde MAC-adres pass-through zijn echter propriëtair en liggen binnen de invloedssfeer van de pc-fabrikanten. Hardware van verschillende fabrikanten kan onderling incompatibel zijn. In dit verband moet de feitelijke werking door de computerfabrikant worden gecontroleerd of bevestigd.

Als de computer of het BIOS ervan geen EIZO-compatibele ondersteuning biedt, kan het MAC-adres van de computer naar de EIZO-monitor worden gekloond. Hiervoor bieden wij de gratis software "EIZO MAC Address Clone Utility" voor Windows aan. Deze oplossing is fabrikantonafhankelijk.

Bij de bekende methoden is het MAC-adres dat aan de monitors wordt doorgegeven in de regel vluchtig na het afsluiten of verwijderen van de computer. Dit geldt ook voor de "EIZO MAC Address Clone Utility".

Opmerking: EIZO-monitoren met LAN-interface ondersteunen PXE. Voor PXE en de authenticatie bij software-implementatie en systeemonderhoud van client-machines adviseren wij het gebruik van veilige en unieke GUID/UUID (Universally Unique Identifier) in plaats van MAC-adressen en hun klonen (zie ook FAQ over PXE).

Voorbereiding op de verplaatsing:

Controleer eerst of RadiCS geopend kan worden op de vorige computer. Ons advies: Werk RadiCS op de vorige computer indien nodig bij naar dezelfde versie die u op de nieuwe computer gaat gebruiken.

Uitvoering van de verplaatsing: 

 • Stop de RadiCS5Service onder Services op de vorige computer. 
 • Kopieer de map db en de back-upmap onder C:\ProgramData\RadiCS5 (verborgen map) naar een geschikt opslagmedium of netwerkstation.
 • Installeer de huidige RadiCS5-versie op de nieuwe computer (als u RadiNET Pro gebruikt, moet het RadiCSGatewaySettings.xml-bestand zich in de RadiCS-installatiemap bevinden). 
 • Stop nu de RadiCS5-service onder Services. 
 • Hernoem de map db en de map back-up in de map RadiCS5 op de nieuwe computer naar _db en _Backup. 
 • Kopieer de db- en back-upmappen van de vorige computer van het opslagmedium naar de RadiCS5-map C:\ProgramData\EIZO\RadiCS5 van de nieuwe computer.
 • 7. Start de RadiCS5Service.
 • Open nu RadiCS5 en controleer of alle gegevens zijn hersteld.

Houd rekening met de volgende punten:

 • De GPU/grafische kaart moet DisplayPort 1.2 Multi-Stream Transport (MST) of een hogere versie ondersteunen.
 • Daisy chain moet worden geactiveerd in het instellingenmenu van de monitor
 • macOS ondersteunt geen Daisy-Chain.
 • Het maximum aantal monitoren, inclusief het laptopscherm, is beperkt. De uitvoerresolutie kan variëren afhankelijk van de grafische kaart/GPU. Schakel indien nodig het laptopscherm uit in het instellingenmenu van uw besturingssysteem als u drie of vier 24" monitoren of twee 27" monitoren wil gebruiken.
 • Gebruik goede signaalkabels (bijv.):
  • USB Type-C kabel: CC200SS-5A (meegeleverd met de EV2795), CC100 (apart verkrijgbaar)
  • USB Type-C naar DisplayPort-kabel: CP200 (afzonderlijk verkrijgbaar)
 • Gebruik de nieuwste stuurprogramma's voor de grafische kaart die worden geleverd door de fabrikant van het besturingssysteem.
 • Gebruik het beheermenu van de monitor om de compatibiliteitsmodus in te schakelen als er problemen zijn bij het terugkeren uit stand-by. 

Opmerking: De LAN-kabel - als u de LAN-verbinding wil gebruiken - moet worden aangesloten op de eerste monitor in de keten.

De USB-C verbinding komt niet tot stand, is instabiel of valt sporadisch uit.
Hoe kan ik dit voorkomen/oplossen?

Per geval kunnen één of meer van de volgende maatregelen helpen.

 

Soms vergeten gebruikers om de pc/Mac via de USB-aansluiting te verbinden met de monitor. ColorNavigator maakt gebruik van de USB-kabel om de monitor te kalibreren. Daarom willen we u eerst verzoeken om te controleren of de USB-kabel goed is aangesloten en op de juiste manier functioneert.

De automatische EcoView-functie kan worden ingeschakeld met één druk op de knop. Bij sterk omgevingslicht wordt de helderheid vergroot en bij zwak omgevingslicht juist verminderd. De functie zorgt er zo voor dat het contrast steeds constant is en dit bevordert niet alleen de ergonomie op de werkplek, maar u spaart ook kosten én het milieu.

De meeste browsers ondersteunen geen kleurenbeheer. Daardoor negeert de browser kleurprofielen in afbeeldingen. sRGB-afbeeldingen worden dan met de volledige kleurruimte van de monitor (Wide Gamut) weergegeven. Het resultaat is dat de afbeeldingen er te verzadigd uitzien. Hetzelfde geldt voor visuele software zonder kleurenbeheer.
Alle EIZO-monitoren zijn voorzien van een sRGB-modus, die ervoor zorgt dat de monitorkleuren in de sRGB-kleurruimte worden verplaatst. Als deze modus is ingeschakeld, zien sRGB-afbeeldingen er in de browser en in visuele software goed uit. De EIZO-monitor corrigeert dan namelijk wat de browser of software negeert.

Met de ColorNavigator-software kunt u ColorEdge-beeldschermen eenvoudig en nauwkeurig kalibreren.

EIZO RadiForce-monitoren die worden gebruikt in de nabijheid van patiënten voldoen aan de richtlijn EN60601-1 en de CE-richtlijn voor medische apparatuur. In het gegevensblad van elk afzonderlijk RadiForce-model wordt beschreven of dit model wel of niet aan deze richtlijn voldoet.

EIZO RadiForce LCD-monitoren kunnen in de regel van hun standvoet worden losgekoppeld. Ze zijn aan de achterzijde voorzien van vier VESA-compatibele openingen waarmee de monitoren bevestigd kunnen worden aan andere houders. Controleer voor bevestiging wat de maximale draaglast van de andere houder is.

4K-UHD verwijst naar een resolutie van 3840x2160 pixels en 4K-DCI verwijst naar een resolutie van 4096x2160 pixels.
4K-DCI wordt veelvuldig gebruikt in de filmindustrie.

Hier vindt u Windows-stuurprogramma's voor uw grafische kaart en een overzicht van welke door EIZO aanbevolen grafische kaarten Windows 10 ondersteunen:

Naar het overzicht

De weg naar het administratormenu en de belangrijkste functies daarin worden in een korte video uitgelegd. Ook de opstelling en afstelling van de monitor worden besproken.

Bekijk de korte video hier

DisplayPort-HDMI-conversiekabels zijn bedoeld voor het aansluiten van een DisplayPort-uitgang op de grafische kaart en een HDMI-ingang op het beeldscherm. HDMI ondersteunt geen DisplayPort-signaal. Daarom werken dergelijke kabels niet in omgekeerde richting. Sluit het beeldscherm op een andere manier aan, bijvoorbeeld via de DisplayPort-uitgang of de USB-C-uitgang met DisplayPort Alt-modus. We raden de DisplayPort-ingang op het beeldscherm aan, omdat sommige computers en/of besturingssystemen speciale signaalinstellingen toepassen op een HDMI-apparaat, bijvoorbeeld een beperkt signaalbereik of beperkte gamut-instellingen.

DisplayPort-naar-DVI-conversiekabels zijn ontworpen om een DisplayPort-uitgang aan te sluiten op de grafische kaart en een DVI-ingang op het beeldscherm. DVI-uitgangen ondersteunen geen DisplayPort-signaal. Daarom werken dergelijke kabels niet in omgekeerde richting. Sluit de monitor op een andere manier aan, bijvoorbeeld via een DisplayPort-uitgang op de computer en een DVI-ingang op de monitor. Als u de DVI-uitgang moet gebruiken, kunt u een DVI-HDMI conversiekabel gebruiken voor aansluiting op de HDMI-ingang van de monitor. Let er bij het kiezen van de kabel op of het signaal Dual Link DVI of Single Link DVI is.

De meeste adapters zijn DisplayPort-naar-HDMI-adapters, d.w.z. DisplayPort/bron/PC naar HDMI/ontvanger/monitor.
De DisplayPort-uitgang van uw computer herkent een HDMI-monitor en stuurt een HDMI-signaal via de DisplayPort-uitgang. Deze adapters werken alleen in deze richting. Ze werken niet in de richting HDMI/bron/PC naar DisplayPort/ontvanger/monitor. HDMI-uitgangen kunnen geen DisplayPort-signaal verzenden. Gebruik een andere adapter zoals USB-C naar DisplayPort, HDMI naar DVI of gebruik een speciale actieve HDMI naar DisplayPort converter.

Als u optimale resultaten wilt bereiken, is het raadzaam om u te verdiepen in kleurbeheer.

Nee, u hoeft geen stuurprogramma te installeren. De monitoren worden gedetecteerd via de signaalkabel en vervolgens geïnstalleerd als standaard of Plug&Play-monitor.

Hierover kunnen wij helaas geen eenduidige uitspraak doen. Wat grafische kaarten betreft is het belangrijk dat het uitgangssignaal digitaal is en dat de maximale resolutie van uw monitor wordt ondersteund.

Dit is een digitaal signaalcoderingssysteem dat wordt gebruikt als kopieerbeveiliging voor digitale inhoud als video, muziek, enz. De overdracht van digitale inhoud wordt beschermd door de inhoud aan afzenderszijde te versleutelen, via een DVI-uitgang te verzenden en aan ontvangerszijde weer te decoderen. Digitale inhoud kan echter niet worden weergegeven wanneer de apparatuur voor verzenden en ontvangen niet allebei ondersteuning voor HDCP bieden.

Deze sensor meet het licht in de omgeving en past de helderheid van de monitor volledig automatisch aan, zodat het contrast zo constant mogelijk blijft. Bij veel licht wordt de beeldhelderheid verhoogd, bij weinig licht wordt deze verlaagd. De helderheid kan ook met de hand worden ingesteld.

Wide Gamut verwijst naar een kleurruimte die beduidend groter is dan het zichtbare palet van traditionele LCD-schermen. Afhankelijk van het model dekt deze kleurruimte tot 100% NTSC en tot 99% van de Adobe RGB-kleurruimte. Dat zorgt ervoor dat deze monitoren een ongekend realistische beeldweergave hebben die voorheen niet gerealiseerd kon worden.

In principe is er geen speciale compatibiliteit nodig tussen EIZO-monitoren en Windows 11. Indien ondersteund door de grafische kaart of chip en het stuurprogramma, zullen alle monitoren en hun resoluties correct worden herkend en toegepast.
EIZO-software zal Windows 11 in de toekomst als volgt ondersteunen:

Windows 11-ondersteuning 
Zie de voetnoot onder de tabel.

De procedure rond de EIZO on-site omruilservice wordt uitgevoerd en afgehandeld door onze servicepartner UNISERV GmbH. Bij vragen kunt u contact opnemen via onze hotline. +31 (0)40-76.00.376. Deze is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8:00 en 16:30u. Indien uw apparaat onverhoopt toch moet worden omgeruild, wordt binnen een werkdag een afspraak gemaakt voor het beschikbaar stellen van een gelijkwaardig apparaat. Er komt een chauffeur bij u langs en deze levert het vervangende apparaat af bij de locatie voor goederenontvangst, bijvoorbeeld bij de receptie. Het defecte apparaat wordt (op een later moment) weer mee teruggenomen.

Monitoren beschikken over miljoenen beeldelementen die elk afzonderlijk een oppervlakte hebben van minder dan één honderdste vierkante millimeter. In deze elementen kunnen fouten optreden als gevolg van voortdurend in- en uitschakelen. De zichtbaarheid van zo'n fout hangt voornamelijk af van de omgeving rond de betreffende pixel. In een goed verlichte omgeving zijn niet-oplichtende pixels bijna niet waar te nemen. Wat betreft het optreden van pixelfouten is elk LCD-scherm uniek.
Om een duidelijke indicatie te geven van het aantal pixelfouten dat door EIZO als ontoelaatbaar wordt beschouwd, worden beeldschermen van EIZO gecontroleerd in overeenstemming met internationaal erkende normen. Gemiddeld genomen over blijft het aantal pixelfouten zelfs ver onder de gestelde tolerantiewaarden. LCD-modellen die deze test niet met goed gevolg doorlopen, worden door EIZO niet uitgeleverd.  Afhankelijk van het model hebben EIZO-monitoren een zero-pixel-error-garantie voor volledige oplichtende subpixels (Deelelementen van beeldschermen ISO 9241-307). Geldigheidsduur: zes maanden vanaf de aanschafdatum.

Reparaties en procedure rond de EIZO on-site omruilservice wordt uitgevoerd en afgehandeld door onze servicepartner UNISERV GmbH.

UNISERV GmbH
Rudolf-Diesel-Straße 28
24558 Henstedt-Ulzburg

Bij vragen kunt u kosteloos contact opnemen via onze hotline op telefoonnummer +31 (0)40-76.00.376.
Deze is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8:00 en 16:30u.
Indien reparaties buiten de garantie vallen, ontvangt u een schatting van de reparatiekosten.

Garantie & Reparatieservice

Sinds de inwerkingtreding van de Duitse wet aangaande elektrische en elektronische apparatuur (ElektroG) op 24 maart 2006 mogen monitoren niet meer worden weggegooid als huisafval. Monitoren moeten op een milieuvriendelijke manier worden verwijderd. En dit geldt ook voor de apparatuur van EIZO.

Particuliere consumenten kunnen oude monitoren eenvoudig afgeven bij een lokaal inzamelpunt. Dit kan kosteloos. Vraag uw gemeente waar zich het dichtstbijzijnde inzamelpunt bevindt.

Als u een zakelijk gebruiker bent, kunt u contact opnemen met EIZO.

ICC-profielen vindt u in de downloadsectie op onze internationale EIZO-website.

Klik hier

Update zo nodig eerst uw computer naar een actuele BIOS-versie en controleer vervolgens de UEFI/BIOS-instellingen met betrekking tot de DisplayPort-instellingen. Sommige PC-fabrikanten bieden reeds een oplossing. Alleen als deze stappen niet helpen, zou een firmware-update van uw monitor kunnen helpen. In alle andere gevallen is een firmware-update van de monitor niet nodig.

Details en firmware zijn te vinden op onze internationale website.

Hiervoor kunt u contact opnemen met onze servicepartner:

UNISERV GmbH
Rudolf-Diesel-Straße 28
24558 Henstedt-Ulzburg

Gratis service-Hotline, tel. +31 (0)40-76.00.376. Deze is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8:00 en 16:30u.

Garantie & Reparatieservice

De letters die worden vermeld achter de cijferreeks hebben de volgende betekenis:

 • BK: Behuizingskleur: Zwart
 • GY: Behuizingskleur: Grijs
 • WT: Behuizingskleur: Wit

De meeste monitoren van EIZO zijn uitgerust met twee of meer signaalingangen. Via een knop vooraan op de monitor kunt u probleemloos heen en weer schakelen tussen 2 of meer computers. Bij apparaten met een KVM-switch (KVM staat voor keyboard, video & mouse) schakelt zelfs de USB-hub over naar de betreffende computer.

U moet een DualLink-signaal gebruiken bij een resolutie die hoger is dan 1920x1200 omdat bij dergelijke resoluties de bandbreedte hoger is dan 165 MHz.

Dit kan onder meer liggen aan het stuurprogramma van de grafische kaart. Installeer het meest recente stuurprogramma voor uw grafische kaart en start vervolgens de pc en het beeldscherm opnieuw op.
Oudere grafische kaarten zijn soms niet in staat om de gevraagde resolutie weer te geven. In dat geval dient u een nieuwe grafische kaart aan te schaffen met een passende uitgang.

Met spectrofotometers en colorimeters kunnen lichtkleuren worden gemeten. Beide apparaten kunnen worden gebruikt in combinatie met de ColorNavigator-software om uw EIZO-monitor te kalibreren. Spectrofotometers kunnen naast lichtkleuren ook lichaamskleuren meten. Om scanners, printers en andere uitvoerapparaten te kalibreren, is meestal aanvullende software van de fabrikant van de meetapparatuur nodig.

Controleer eerst welke resolutie is ingesteld op het LCD-scherm. Zorg dat u de voor uw LCD-scherm aanbevolen resolutie hebt ingesteld. Als een lagere resolutie is ingesteld dan de aanbevolen resolutie, dan kan dit ervoor zorgen dat het beeld onscherp wordt weergegeven.

Het LCD-scherm bestaat uit een vast aantal beeldelementen (pixels) die oplichten om video-inhoud weer te geven. Het weergegeven beeld omvat zowel horizontale als verticale pixels. De beste beeldkwaliteit bij LCD's wordt gerealiseerd wanneer gegevens kunnen worden toegewezen aan alle pixels, wat inhoudt dat de resolutie van uw computer overeenkomt met de resolutie van het LCD-scherm.

De kleurtemperatuur is een maatstaf voor het meten van wittonen en de waarden worden aangeduid in Kelvin. Bij hoge temperaturen lijkt de wittoon enigszins blauw en bij lagere temperaturen juist wat roder te worden weergegeven.
5000 K: Dit is de temperatuur die gewoonlijk wordt gebruikt in de drukkerijbranche.
6500 K: Deze temperatuur is geschikt voor weergave van foto's en videobeelden.

De kleurweergave houdt verband met veranderingen in het ingangssignaalniveau. Deze relatie wordt ook wel de gammakarakteristiek genoemd. Bij beeldweergave leiden lage gammawaarden tot witachtige beelden en zorgen hoge gammawaarden juist ook voor een hoog contrast.

Dit is de internationale standaard voor een RGB-kleurruimte. Om kleurafstemming tussen toepassingen en hardware zoals monitoren, scanners en digitale camera's mogelijk te maken, is een kleurruimte gecreëerd die op de meeste apparaten kan worden verwerkt. sRGB-afbeeldingen die zijn vastgelegd op of worden verzonden door "sRGB-apparaten" maken gebruik van de volledige sRGB-kleurruimte en bevatten geen kleuren die buiten deze sRGB-kleurruimte liggen. Kleurtoewijzingen zoals witpunt en gamma zijn vastgelegd.

Indien verbonden met een USB-compatibele computer functioneert de monitor als een hub waarop u andere USB-compatibele randapparatuur aan kunt sluiten.

De term 'kijkhoek' verwijst naar de hoek waarbij het contrast bij zicht op het scherm beter is dan 10:1. Over het algemeen is dit bij waarden tussen 160° en 178°. Deze waarden geven echter geen informatie over de enorme verschillen die kunnen optreden binnen elke kijkhoek. Voor gebruikers geldt dat het contrast niet aanzienlijk mag veranderen wanneer loodrecht en licht zijdelings naar het scherm gekeken wordt. Er mag ook geen verschil waarneembaar zijn wanneer gebruikers naar de weergave in het midden van het scherm of op de buitenrand van het scherm kijken. De contraststabiliteit kan door de verschillende LCD-technologieën best uiteenlopen en dit kan het beste worden vastgesteld met behulp van een meetdiagram of bij een directe visuele vergelijking. Des te stabieler de contrasten binnen het blikveld van de kijker zijn, des te beter is de beeldweergave.

High Definition Multimedia Interface. Dit is een interface voor de doorgave van digitale audio- en videogegevens.

Full High Definition. Dit is een beeldweergave met hoge resolutie, met 1920 pixels in 1080 beeldlijnen. Full HD kan worden doorgegeven in full-screenmodus, met 1080p (progressive) of met 1080i (interlaced).

Met deze functie kunnen pixels van tevoren worden berekend en opzettelijk worden versneld met behulp van een intelligente overmodulatie, waardoor de wisseling tussen zwart en wit, maar ook wijzigingen in kleurnuances zeer snel uitgevoerd kunnen worden. Afbeeldingsovergangen in snelle videosequenties, 3D CAD-animaties en games draaien hierdoor zonder dat ghosting optreedt.

In dit onderdeel van de monitor worden de signaalwaarden aan de kleurtonaliteiten voor weergave toegewezen. Om een nauwkeurige kleuraansturing te bewerkstelligen, beschikken EIZO-monitoren over een 24-bit, 16-bit, 14-bit of 10-bit Look-Up-Table in plaats van de gebruikelijke 8-bit Look-Up Table (LUT). Dit omvat een echt precisiewerkje dat wordt uitgevoerd door een innovatieve, hoogwaardige chip die EIZO speciaal voor dit doel heeft ontwikkeld.

Gelijkblijvende helderheid is onontbeerlijk voor een briljante kleurweergave. Bij traditionele LCD-monitoren duurt het één tot twee uur voordat de helderheid stabiel is. Maar ook daarna blijven ze gevoelig voor temperatuurschommelingen. Afhankelijk van het model regelt de gepatenteerde elektronica de backlight. De helderheid wordt automatisch constant gehouden – onafhankelijk van de inschakelduur en de omgevingstemperatuur.

De EcoView-Index kan op het beeldscherm worden geopend met één druk op de knop. In de index kunt u zien hoe ecologisch het beeldscherm op dat moment is ingesteld. Daardoor kunt u meteen bekijken wat de energie- en kostenefficiëntie van de huidige helderheidsinstelling is.

Achtergrondverlichting met witte LED's verbruikt de helft minder stroom dan CCFL-achtergrondverlichting met dezelfde helderheid. Dit zorgt voor een bijzonder gunstige energie-efficiëntie en leidt tot aanzienlijk lagere energiekosten. Een ander voordeel is dat LED's, in tegenstelling tot TL-verlichting, niet het giftige en milieuvervuilende kwik bevatten.

Dit is een digitale signaalinterface voor beeld- en geluidssignalen van computermonitoren met hoge overdrachtsbandbreedte en compacte connectorformaten.

Als energiebesparing prioriteit heeft, scoort de functie EcoView-Sense. Deze functie zorgt ervoor dat het beeldscherm automatisch in- of uitschakelt wanneer gebruikers zich voor het scherm bevinden of juist afwezig zijn. Ook detecteert EcoView-Sense direct wanneer een gebruiker weer plaatsneemt en wordt het scherm al geactiveerd voordat hij of zij de muis of het toetsenbord heeft aangeraakt. Het scherm is dus altijd actief wanneer werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en schakelt uit wanneer de gebruiker weg is, zodat energie wordt bespaard.

Contrast verwijst naar de verhouding tussen zwart en wit en met betrekking tot monitoren wordt meestal uitgegaan van een donkere-kamercontrast uit een gecontroleerde laboratoriumomgeving. Typisch gebruikte contrasten bij afdrukken op papier hebben de volgende verhoudingen: 6:1 bij kranten, 31:1 bij laserprinters en 49:1 bij fotopapier. Contrasten als in een donkere kamer zijn op kantoor niet haalbaar omdat weergave van zeer diep zwart niet kan worden gerealiseerd bij normaal omgevingslicht, zelfs niet wanneer het scherm is uitgeschakeld.

Smart Insight reguleert de inhoud van donkere scènes en optimaliseert deze zo, dat de scènes op het display beter en helderder te zien zijn.

Welke toepassing u ook in gedachten heeft, beeldbewerking, film- of televisieproductie, prepress-werkzaamheden of fotografie: ColorEdge-monitoren van EIZO overtuigen door hun precieze en absoluut kleurgetrouwe weergave, zowel bij professioneel als privégebruik.

Grafische monitoren

Voor een 4K-resolutie bij 60 Hz hebt u een DisplayPort-signaal van ten minste versie 1.2 nodig of een HDMI-signaal dat 4K bij 60 Hz ondersteunt.

Bij MST worden twee beeldhelften verzonden (links en rechts), elk met een resolutie van 2x2K, op 30 of 60 Hz. Het besturingssysteem beschouwt de beeldhelften als afzonderlijke schermen, zolang de helften niet aan elkaar worden gekoppeld via de stuurprogrammasoftware of andersoortige software. Voor moderne 4K-schermen is deze methode achterhaald omdat deze schermen inmiddels het 4K-beeld in zijn geheel kunnen verwerken met behulp van DisplayPort 1.2. Deze overdrachtsmethode wordt SST genoemd. Bij deze monitoren wordt dus het volledige 4K-beeld op 60 Hz overgebracht naar de monitor en weergegeven.

Nee. Over het algemeen is elke DisplayPort-kabel in staat om 4K op 60Hz door te geven.

Ga naar het Administrator-menu van de monitor. Selecteer onder Optionele instellingen de optie Signaalkeuze, en stel de signaalindeling in op pc. Bevestig de wijzigingen. De monitor wordt vervolgens opnieuw opgestart.

EIZO-monitoren ondersteunen met de USB-C-interface de zogeheten DisplayPort Alternate Mode. Daarmee kunnen ze via een USB-C-interface beeld ontvangen. De computer en de USB-C-poort moeten deze modus ondersteunen, zoals bij een MacBook Pro en een Thunderbolt-interface. Raadpleeg de informatie van de fabrikant.