MONITOR KNOW HOW

Moderne video-ingangen

Cabel_Input_3000x2000.jpg

Bij het kopen van een nieuwe monitor speelt het kiezen van de juiste video-ingang een doorslaggevende rol. Uw eigen randapparatuur werken immers alleen naar wens met de juiste interface. EIZO biedt een overzicht van de videoaansluitingen die tegenwoordig op monitoren worden gebruikt.

Moderne beeldschermen en randapparatuur communiceren met elkaar via verschillende interfaces. Deze beïnvloeden echter niet alleen of bijvoorbeeld een laptop en monitor überhaupt met elkaar verbonden kunnen worden. Aspecten zoals ondersteunde resoluties en vernieuwingsfrequenties variëren ook met de verbindingen. Er is dus veel om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste monitor.

Vooral omdat de moderne werkwereld en de trend naar hybride werkstations ook compleet nieuwe eisen stellen aan computerhardware. Voor maximaal gebruiksgemak moeten laptops bijvoorbeeld met slechts één kabel kunnen worden aangesloten. Dit zorgt ervoor dat het wisselen van werkplek binnen kantoor of tussen kantoor en thuiskantoor heel snel gaat.

In de moderne IT-wereld worden beeldschermen ook steeds vaker gebruikt als dockingstation. Toetsenbord, muis, webcam en andere randapparatuur worden rechtstreeks op de monitor aangesloten en zijn daardoor beschikbaar voor alle computers en laptops die op de monitor zijn aangesloten.

De moderne oplossing met één kabel

USB-C

Daar komt de moderne USB-C standaard om de hoek kijken. Via deze interface kunnen zowel gegevens als audio- en videosignalen worden verzonden. Zelfs de stroomvoorziening is mogelijk.

Dit scala aan functies maakt de huidige monitoren met USB-C dockingfunctionaliteit de eerste keuze voor laptopbezitters in het bijzonder, omdat er maar één kabel nodig is. Tegelijkertijd wordt het aantal aansluitingen op de laptop voor randapparatuur vergroot. Dit laatste is bijzonder waardevol, omdat moderne en compacte laptops vaak slechts beperkte aansluitmogelijkheden bieden.

USBC_3000x2000.jpg
USB-C_charging_3000x2000.jpg

Wat is DP Alt Mode?
In verband met USB-C wordt vaak de zogenaamde DP Alt Mode genoemd. Deze alternatieve modus (Alt Mode) is onderdeel van de USB-C specificaties en maakt het mogelijk om de datalijnen in de kabel te gebruiken voor verschillende signalen. DP Alt Mode wordt gebruikt voor videosignalen - d.w.z. DisplayPort Alternate Mode.

Belangrijk om te weten: Niet alle apparaten met USB-C poorten ondersteunen ook DP Alt Mode. Dus als je een enkele kabelverbinding voor videosignalen met USB-C wilt implementeren, moet je zorgen voor compatibiliteit met DP Alt Mode.

De HDMI-rivaal

DisplayPort

De DisplayPort-standaard is ontwikkeld ter vervanging van oude interfaces die verankerd zijn in de IT-wereld - vooral VGA en DVI. DisplayPort verzendt alleen digitale gegevens en transporteert, net als HDMI, zowel audio- als videosignalen. En met een snelle gegevensoverdracht die ook ideaal is voor inhoud met een hoge resolutie.

DisplayPort_2_3000x2000_neu.jpg

Wat is Mini DisplayPort?
Met een breedte van slechts 7,55 mm is Mini DisplayPort de compactere versie van DisplayPort. Deze variant is oorspronkelijk ontwikkeld door Apple. Het type aansluiting speelt tegenwoordig een ondergeschikte rol.

De moderne klassieker

HDMI

De HDMI-interface (of preciezer: High Definition Multimedia Interface) is in ontwikkeling sinds 2002 en is dus nog relatief jong - maar het is al snel de standaard geworden, vooral op het gebied van consumentenelektronica. Van Blu-ray spelers en settopboxen tot spelconsoles, bijna elk populair entertainmentapparaat wordt aangesloten via HDMI. Ook in de computersector is de rechthoekige connector al lange tijd een standaardvoorziening.

HDMI maakt de overdracht van video- en audiosignalen mogelijk en is ook geschikt voor inhoud met een hoge resolutie.

HDMI_3000x2000_neu.jpg

De pionier van de digitalisering

DVI

DVI is een video-uitgang voor pc's die op de markt kwam als opvolger van D-Sub. De standaard maakt transmissiesnelheden tot 7,44 Gbit/s mogelijk en kan daarom zelfs 4K-signalen leveren bij 33 Hz. In moderne hardware speelt het echter geen rol van betekenis meer. DVI-ingangen zijn op veel monitoren vervangen door HDMI-ingangen. Het goede nieuws voor bezitters van oudere grafische kaarten met DVI-D/I-uitgang: deze kaarten kunnen ook worden aangesloten op een HDMI-ingang met behulp van een adapter.

DVI-input_3000x2000_neu.jpg

De toekomst in met DisplayPort en USB-C

Moderne werkomgeving

Snelle overdrachtssnelheden, grote flexibiliteit en minder kabelwarboel: USB-C met DisplayPort raakt steeds meer ingeburgerd. Deze verbinding komt echt tot zijn recht in de moderne werkomgeving. Alle belangrijke verbindingen worden gemaakt met slechts één kabel - inclusief de voeding voor laptops. En de standaard heeft nog een troef achter de hand als er meer werkoppervlakte nodig is.

Gewoon meer werkoppervlak

Daisy chaining

Als het schermoppervlak op de huidige monitor niet voldoende is, is een groter of extra beeldscherm nodig. Het vervangen van de monitor door een groter model is echter niet in elke toepassing mogelijk of handig - en multi-monitor setups hebben tot nu toe vaak voor ingewikkelde kabelwarboel gezorgd.

Daisy chaining maakt hier een einde aan met USB-C/DisplayPort. Met een daisy chain-aansluiting worden meerdere monitoren eenvoudigweg in serie aangesloten met elk één kabel. Elke monitor hoeft niet langer te worden aangesloten op de computer. Dergelijke opstellingen zijn dus eenvoudiger en vooral netter in te stellen.

Voorwaarden: Alle apparaten moeten DisplayPort versie 1.2 of hoger en multi-stream transport (MST) ondersteunen. Dit geldt ook voor softwarecomponenten zoals het besturingssysteem of het stuurprogramma van de grafische kaart. Met uitzondering van het laatste apparaat moeten de schermen natuurlijk ook een geschikte USB-C/DisplayPort-uitgang hebben. De gebruikte kabels moeten ook een voldoende hoge gegevensoverdrachtsnelheid garanderen. Meer informatie over de vereisten van individuele opstellingen is te vinden in de handleidingen van de gebruikte hardware en software.

DaisyChain_EV2495_Animation.gif

Connectiviteit in de praktijk

AEDES-3.jpg

Monitor vervangt dockingstation

Aedes kiest opnieuw voor EIZO monitoren en maakt dockingstation overbodig.

Meer informatie
NEW-stage.jpg

NEW AG is klaar voor de toekomst met de EIZO FlexScan EV2795

“Met zijn diagonaal van 27 inch heeft de EV2795 het formaat dat we wilden, en dankzij de USB-C-poort kunnen we de monitoren inzetten om notebooks op te laden en als dockingstation. Zo kan alle randapparatuur direct op de monitor worden aangesloten.”

Meer informatie
attiva_stage.jpg

Attiva SpA schakelt over op hybride werken met EIZO-monitoren

De Italiaanse distributeur Attiva SpA maakt de EIZO FlexScan EV2451 beschikbaar voor medewerkers op kantoor en thuis. Het compacte ontwerp past perfect in elke werkomgeving en garandeert een uitstekende werkergonomie op beide plaatsen.

Meer informatie