ColorEdge referentie

Inzichten en uitzichten op grote hoogte

Spectaculaire uitzichten vanuit de cockpitramen: Purser en reisfotograaf Mehrdad Abedi gebruikt de ColorEdge CS2731 voor beeldbewerking.

Abedi_Stage.jpg

Mehrdad Abedi reist voor zijn werk de hele wereld rond – altijd met zijn foto-uitrusting. Dankzij zijn baan als purser kan Abedi zijn passie voor reisfotografie volledig uitleven. Bovendien opent zijn werk ook deuren die voor normale reizigers gesloten blijven.

Abedi bewerkt zijn beelden in een kantoor aan huis en was hiervoor op zoek naar de juiste monitor, die in combinatie met zijn krachtige notebook een volwaardige werkplek kon bieden. De ColorEdge CS2731 voldeed aan al zijn eisen.

In drie jaar tijd ontstond een fotoserie die een indrukwekkende inkijk geeft in de cockpit van een vliegtuig – en het spectaculaire uitzicht van de piloten.

Als purser staat Mehrdad Abedi aan het hoofd van de cabin crew tijdens intercontinentale vluchten en reist hij over de hele wereld. Al op jonge leeftijd had hij een passie voor fotografie, die hij nooit meer is kwijtgeraakt. In het analoge tijdperk begon hij met de Canon F1 van zijn vader. Inmiddels gebruikt hij een Leica M10, en is hij nog lang niet klaar met fotograferen. Abedi is afgestudeerd als bouwkundige en test de nieuwste camera's en lenzen voor zijn blog, qimago.

Abedi_Gallery1.jpg
Abedi_Gallery2.jpg
Abedi_Gallery3.jpg
Abedi_Gallery4.jpg
Abedi_Gallery5.jpg

Ware wereldburger

Abedi's passie voor reisfotografie, straatopnamen en landschapsbeelden is natuurlijk uitstekend te combineren met zijn werk, dat hem naar de meest uiteenlopende locaties brengt. Bij korte trajecten vliegt de crew direct weer terug in hetzelfde toestel, maar tussen Abedi's intercontinentale vluchten met lange werktijden moet hij een pauze nemen. Voor een enthousiaste fotograaf is dat een uitstekende arbeidsvoorwaarde: “Natuurlijk gebruik ik mijn vrije tijd tussen twee vluchten om te fotograferen. Dat is één van de voordelen van mijn beroep. Het nadeel is dat ik niet vaak thuis ben.” Het grootste voordeel van zijn baan is daarmee ook direct de grootste uitdaging.

Fascinerende werkplek

In de loop der tijd is Abedi's werk een steeds grotere rol gaan spelen in zijn fotografie. Als purser heeft hij toegang tot bereiken waar normale passagiers niet kunnen komen, zoals in de cockpit en op afgesloten delen van luchthavens. Abedi herkende de fotografische mogelijkheden en besloot om zijn bijzondere toegang te gebruiken voor een fotoproject op de lange termijn. Abedi, nog altijd gefascineerd: “De cockpit is een magische plek. De talloze knopjes, controlelampjes, hendels, schuiven en wielen, de displays en schermen. En natuurlijk de piloten, geconcentreerd, perfect op elkaar ingespeeld, zelfs als ze elkaar nog maar net hebben leren kennen – alle vaste procedures om al die tonnen techniek, metaal, koolstof en kerosine in de lucht te houden.” Niet alleen de binnenkant van de cockpit is prachtig, ook buiten kijk je over internationale metropolen, spectaculaire landschappen, besneeuwde bergmassieven, indrukwekkende wolkenformaties en fonkelende steden. Geen wonder dat de Berlijnse purser-fotograaf op vrijwel iedere vlucht zijn spiegelloze compactcamera bij zich heeft. “Natuurlijk ben ik het grootste deel van de vlucht gewoon geconcentreerd aan het werk voor onze gasten aan boord”, benadrukt hij. “Maar tijdens de pauzes is er gelukkig ook genoeg tijd om de schoonheid van onze werkplek te bewonderen en ook vast te leggen.” Abedi vertelt verder: “Met alle dagelijkse stress en de talloze uitdagingen van het werk is het belangrijk om oog te houden voor de kleine dingen om ons heen.” Toen de bouwkundige kort na de eeuwwisseling afstudeerde, was er maar weinig werk in de bouw. Abedi wilde de luchtvaart simpelweg uitproberen om wat bij te verdienen. Hij heeft echter zoveel plezier in het werk, dat hij nooit meer weggegaan is. Dat plezier is ook duidelijk te zien in zijn foto's.

Abedi's foto's geven een inblik in de cockpit, en leggen het uitzicht vanuit de cockpit vast. In tegenstelling tot de passagiers, die alleen door de zijramen kunnen fotograferen, kan de crew in de cockpit genieten van de weidse uitzichten naar voren. Tijdens de start en landing concentreren de piloten zich vooral op hun instrumenten. Als de machine echter op verkeershoogte is aangekomen, is er ook tijd om op te kijken en de landschappen te bewonderen die onder het vliegtuig doorglijden. Abedi legt het allemaal vast. Het lukt hem om hierbij het werk in de cockpit in beeld te vangen en te koppelen aan de spectaculaire wereld erbuiten. Dat maakt zijn foto's anders dan de pure luchtfoto's die we kennen van drones of helikoptervluchten. Ook kan Abedi werken tijdens het starten en landen en zo de aanvliegroutes van het luchtverkeer vastleggen, waar helikopters en drones niet kunnen komen.

Eén computer voor al het werk

Behalve zijn compacte camera-uitrusting heeft Abedi ook altijd zijn MacBook Pro bij zich. Hiermee kan hij zijn werk bekijken, postings schrijven, zijn blog bijhouden en het contact met zijn familie thuis onderhouden. Voorheen had hij thuis ook nog een extra desktop-PC staan. Die is inmiddels wat verouderd, en zijn notebook is zo krachtig, dat Abedi geen tweede computer meer wilde. Daarom wilde hij een manier vinden om zijn notebook probleemloos te integreren in zijn desktop-workflow. Abedi: “Het was gewoon irritant om verschillende computers te gebruiken.” Hij had geen zin meer in gedoe met synchronisaties, licenties voor programma's en verschillende instellingen.

ColorEdge CS2731

Abedi wilde wel zonder desktop werken, maar niet zonder een grote en betrouwbare monitor: “Voor beeldbewerking is het scherm van mijn notebook te klein. Bovendien glanst het display met de extra glasafdekking. Dat is niet echt ergonomisch, en ook na een kalibratie is de weergave op mijn notebook niet betrouwbaar genoeg voor softproofing.” Abedi wilde dus een losse grafische monitor als aanvulling voor zijn werkplek thuis. Zijn keus viel op de ColorEdge CS2731 van EIZO. “Ik verbind de Mobilmac gewoon via USB-C met de CS2731 en daarmee is mijn computer direct geïntegreerd in mijn complete desktop-workflow. Alle randapparatuur, zoals toetsenbord, kaartlezer en vaste schijven, is permanent aangesloten op de CS2731. En als ik de Mac inplug, wordt hij zelfs direct opgeladen. Makkelijker en comfortabeler is simpelweg niet mogelijk.” Met één enkele handeling kan de purser en fotoblogger aan het werk met een volwaardige desktop-oplossing. Zo kan hij vertrouwen op absoluut precieze weergaven en voldoende ruimte voor de beeldbewerking. Ook kan hij thuis en onderweg dezelfde set-up gebruiken, zonder dat hij hoeft te synchroniseren, kopiëren of configureren tussen twee computers.

“De CS2731 is echt precies wat ik zocht,” legt Abedi uit. “Met de EX4-sensor en de ColorNavigator is de kalibratie zo voor elkaar en hij doet gewoon wat hij moet doen: onvervalst laten zien wat er in mijn beeldbestand zit. Hij doet wat hij moet doen en ik kan me concentreren op het creatieve deel van de fotografie.”

Abedi_CS2731.jpg

Fotoblog qimago

Abedi heeft niet alleen een passie voor de fotografie zelf. Ook de techniek erachter fascineert hem. Al jarenlang schrijft hij het fotoblog qimago.de. In 2007 begon hij het blog min of meer als privéplatform voor familie en vrienden, maar vanaf 2012 heeft hij qimago uitgebouwd tot een openbaar fotoblog, dat hij samen met andere fotografen runt. Qimago is inmiddels het stadium van cultblog binnen de fotobranche ontgroeid en heeft een brede schare aan lezers. Behalve de verschillende fotothema's biedt het blog ook veel productrecensies van foto-uitrusting.

Ga voor meer informatie naar www.qimago.de.