COLOREDGE REFERENTIE

Momenten die de moeite waard zijn

Lilli_Nass_01.jpeg

Op 54-jarige leeftijd werd de vader van fotografe Lilli Nass ziek door de ziekte van Alzheimer. De Berliner besloot de ziekte van haar vader fotografisch te verwerken. Met de resulterende serie "cursare" nam ze deel aan de BFF's New Young Talent Award en won ze de eerste plaats. Als hoofdprijs van de wedstrijd mocht Nass een ColorEdge CG2700X-monitor in ontvangst nemen. Hier geeft ze ons een kijkje in de creatie van de serie en haar fotografisch werk.

Begin

"cursare" is het Latijnse woord voor "heen en weer rennen", een typisch gedrag van dementiepatiënten die vaak een sterke bewegingsdrang hebben. Het gaat vaak samen met "knabbelen" aan kleding en kleine voorwerpen. Een activiteit die voor buitenstaanders zinloos lijkt, maar die voor de zieke een nieuw niveau van waarneming opent en hem mogelijk houvast geeft. Dit verklaart waarom Lilli Nass haar werk over de dementieziekte van haar vader zo heeft genoemd. Toen hij de diagnose kreeg was hij net 54 jaar oud, Nass was 19. 

De kern van Nass' serie bestond uit drie analoge beelden gemaakt met een Zenza Bronica 6 x 6 middenformaat camera. Anderhalf jaar lang lagen deze drie beelden in een la totdat Nass besloot zich aan te melden voor de BFF's New Young Talent Award met een serie over dementie. Vooraf had ze een intensief gesprek met haar moeder over de vraag of en hoe ze de ziekte van haar vader tot een publiek onderwerp kon maken. Haar vader was op dat moment al niet meer in staat deze beslissing zelf te nemen. Op de laatste dag van de sollicitatietermijn werd besloten een sollicitatieconcept in te dienen. Na tien intensieve uren achter de computer was het klaar en verzonden.

Lilli_Nass_Portraet_Bildschirm.jpeg

Finale

Nass kon daarmee een belangrijke overwinning behalen: Samen met elf andere finalisten uit de eindronde werd Nass uitgenodigd voor een workshop in Hamburg. Daar werkte ze samen met haar persoonlijke mentor Maximilian König en de andere mentoren en finalisten aan de concepten. Daarna was het tijd voor de implementatiefase. "Dat was niet zo makkelijk, want mijn ouders waren in december in een kliniek, waardoor ik pas in januari kon beginnen met de implementatie", meldt Nass.

Analoog middenformaat

Nass fotografeerde de serie in analoog middenformaat op Kodak Portra 400-film. "Ik wilde analoog werken om mezelf te dwingen voorzichtig te zijn. Enerzijds om echt alleen de momenten vast te leggen die de moeite waard zijn. Anderzijds wilde ik in zo'n intieme serie het nodige respect betonen aan mijn vader", verklaart Nass haar camerakeuze. Bij middenformaat zijn de foto's vierkant. Nass ziet dit als een voordeel.

Tijdens de eerste workshop en de uitvoeringsfase kwam steeds weer de vraag naar voren hoe het onderwerp dementie het beste fotografisch benaderd kon worden. Er waren twee perspectieven naar voren gekomen: Enerzijds bleken de voorwerpen waar de vader van Nass graag mee omgaat en waar hij het typische "knabbelen" laat zien alsmede andere detailopnames centrale motieven te zijn. Anderzijds waren er talrijke stillevens van reële situaties, zoals van het nachtkastje van haar vader, en enkele portretten. Het vinden van een goed evenwicht en een rode draad hierin was de belangrijkste taak tijdens een andere workshop in maart in Zingst. Hier was de taak om de gefotografeerde serie te voltooien voor de uiteindelijke inzending voor de jurybeoordeling.

Gewonnen

Ook hier lijken Nass en mentor König het bij het goede eind te hebben gehad. Nass' werk werd immers bekroond met de eerste prijs. Nass' fotoserie bestaat uit talloze close-ups, situaties en observaties die de kijker een gevoel geven over de wereld van een dementerende. Nass toont schijnbaar willekeurige voorwerpen zoals een kleine, zwarte maïskolf of de schoenlepel en het potlood die haar vader graag in zijn broekzak draagt en betast. Ze toont vooral bijgesneden opnamen van haar vaders hand of gezicht. Over het algemeen zijn Nass' beelden zeer beknopt.

Een ander beeld toont Nass' vader die aan een schone plek op het tapijt knabbelt terwijl tien centimeter verderop een kruimel ligt. Andere foto's tonen meer stillevenachtige delen van Nass' vaders leefruimte, zoals het nachtkastje met het portret van zijn moeder en een familiefoto, of een portret van Nass' vader dat van achteren is gefotografeerd en in de verte kijkt. "Mijn doel was het innerlijke perspectief van mijn vader in me op te nemen en me af te vragen hoe hij zijn wereld waarneemt", zo omschrijft Nass haar aanpak. Die stelling heeft ze volledig waar kunnen maken, en niet alleen naar het oordeel van de jury. Met haar foto's biedt Nass de kijker tal van aanknopingspunten om zich de wereld van een dementerende voor te stellen. Een wereld die vaak lijkt te bestaan uit verwarring, verlorenheid, eenzaamheid en rituelen. Een wereld waarin, als er al iets is, het lange verleden nog aanwezig is.

"Mijn vader herkent ons al lang niet meer," legt Nass uit. "Maar hij weet dat we dichtbij zijn en gedraagt zich anders tegenover ons dan tegenover vreemden." Voor Nass is het werken aan haar fotoserie ook een hulp bij het verwerken van haar vaders ziekte. Zijn ziekte is inmiddels zo ver gevorderd dat hij in een tehuis woont en veel zorg nodig heeft.

ColorEdge CG2700X

Lilli Nass was erg blij met een monitor als prijs. De nieuwe professionele 4K-monitor ColorEdge CG2700X van EIZO is sindsdien een grote hulp voor haar: "EIZO heeft de school ook twee nieuwe apparaten ter beschikking gesteld voor onze eindtentoonstelling, maar het is echt geweldig om thuis een eigen ColorEdge monitor te hebben", meldt Nass zichtbaar opgetogen en legt verder uit: "Je merkt pas wat je mist als je een ColorEdge hebt." Dat uit zich vooral in de absoluut nauwkeurige weergave van het bestand. Nass kan beelden dus optimaal voorbereiden op het afdrukken en erop vertrouwen dat ze precies zo uit de printer komen. "Ik gebruik sindsdien veel minder papier. Bovendien zorgt de geïntegreerde kalibratie ervoor dat de monitor altijd perfect gekalibreerd is", zegt Nass en is zeer tevreden.

Lilli_Nass_CG2700X.jpeg

Toekomst

Het winnen van de New Young Talent Award is echter niet het einde van de serie voor Nass. Ze blijft eraan werken en ontwikkelt deze voortdurend verder.

Waren in het begin detailopnamen meer op de voorgrond, nu nemen stillevens en portretten een grotere plaats in. Nass is van plan "cursare" als eindproject van haar studie aan de Ost-kreuzschule für Fotografie in te dienen en later als boek uit te geven. Nass ziet haar professionele toekomst op het gebied van tijdschrift- en portretfotografie.

Lilli_Nass_magazinfoto.jpeg

Lilli Nass

Tijdens een vrijwillig sociaal jaar in de Berlijnse Volksbühne kreeg ze tal van mogelijkheden om zich fotografisch te ontwikkelen. Dit jaar rondt ze haar studie af aan de Ostkreuzschule für Fotografie in Berlijn.

Meer over Lilli Nass