Kleurnauwkeurigheid en precisie

Aankoopcriteria voor monitoren voor grafisch werk

EIZO_ColorEdge_Drucken_1062_v8_sRGB_3000x2250.jpg

Bij de aanschaf van een monitor zijn beeldschermgrootte, resolutie, design en niet te vergeten de prijs vaak beslissende criteria. Bij creatief werk spelen echter nog een aantal heel andere factoren een rol.

Bijna iedereen kent wel situaties waarin dingen er op de monitor heel anders uitzien dan op de laptop, of op de computer van een collega. Of dat afdrukken, zelfs na een simulatie van de print in softproof-modus met het bijbehorende ICC-profiel, duidelijk afwijken van de weergave op het beeldscherm. Het probleem: als gebruiker weet u niet, waar in de workflow de fout zit. Ligt het aan de monitor, of aan de instellingen? Zijn het de kleurinstellingen van het besturingssysteem, of de fotobewerkingssoftware? Ligt het probleem misschien aan de printer? Of is het zelfs een combinatie van meerdere oorzaken?

Het is lastig om daar een algemeen geldend antwoord op te geven. Uit ervaring weten we echter dat de monitor vaak de hoofdoorzaak van dit soort fouten is. Een ding is in ieder geval duidelijk: zonder een professionele, gekalibreerde monitor, die grafische bestanden zonder afwijking weergeeft, is het niet mogelijk om kleurecht te werken en is het resultaat een kwestie van geluk. Het beeldscherm staat dus aan het begin van elke kleurgetrouwe workflow. Maar wat maakt een monitor precies geschikt voor grafisch werk?

Grote nauwkeurigheid in de kleurenworkflow

Om te kunnen garanderen dat de weergave op de monitor overeenkomt met de bestandsinhoud, moet de gebruikte display aan twee voorwaarden voldoen: Ten eerste moet hij geoptimaliseerd zijn voor de speciale eisen van grafische content. Ten tweede moet hij – aangezien iedere monitor veroudert – kalibreerbaar zijn. Deze kalibratie moet regelmatig en foutloos gebeuren.

Correctie van de homogeniteit en kleurzuiverheid

Geen enkel monitorpaneel is wat betreft helderheid en kleurzuiverheid af fabriek volledig homogeen. Ieder paneel is op sommige plekken donkerder dan op andere en op enkele plaatsen verkleurd. Dat hangt samen met de bouwwijze en uit zich bij ieder LCD-paneel op een andere manier. Bij de bewerking van grafische bestanden is het belangrijk dat u zeker weet dat schaduwen of verkleuringen daadwerkelijk uit het bestand komen, en niet door de monitor worden veroorzaakt.

EIZO gebruikt een bijzondere methode om dit probleem te voorkomen: in de fabriek wordt ieder paneel over het volledige paneeloppervlak, en in verschillenden sectoren en helderheidsniveaus, uitgemeten en gecorrigeerd. Deze procedure – Digital Uniformity Equalizer (DUE) genaamd – is weliswaar tijdrovend, maar het is de enige manier waarop we een homogene beeldweergave over het hele monitoroppervlak kunnen garanderen.

Kleurruimte

Farbraum_EN_3000x2000.png

Gangbare monitoren geven meestal niet meer dan de sRGB-kleurruimte weer. De verreweg grotere Adobe RGB-kleurruimte, die ideaal is voor grafische toepassingen, kunnen ze niet weergeven. Beeldschermen met een groot kleurbereik, zoals de EIZO ColorEdge CS2730, zijn wel in staat om de volledige Adobe RGB-kleurruimte weer te geven. Daarnaast geven ze een groot aantal relevante drukkleurruimtes weer.

Kalibratie - wat is dat precies?

Het basisprobleem: we weten alleen welk beeldsignaal de computer aan de monitor doorgeeft. Wat de monitor hiervan maakt, weten we niet. We missen een feedbacksignaal. Dat wordt tijdens het kalibratieproces gecreëerd. Met behulp van een kalibratiesensor en kalibratie-software vindt er een vergelijking plaats tussen vooraf gedefinieerde kleurcommando's en de werkelijke monitorweergave. Over het algemeen wijkt deze weergave in een bepaalde mate af van de input. Dat is echter pas de eerste stap. Hierna moeten deze fouten ook nog gecorrigeerd worden.

Hardware- of softwarekalibratie

Om fouten te corrigeren zijn er twee methodes: de hardware- en de softwarekalibratie. Voor beide vormen zijn een kalibratiesensor en kalibratiesoftware nodig. Bij de softwarekalibratie wordt een correctieprofiel aangemaakt, dat het signaal van de grafische kaart compenseert met een signaal dat precies tegengesteld is aan de fouten van de monitor. Samen met de monitorfouten leveren deze signalen een zuivere beeldweergave.

Bij de hardwarekalibratie blijft het beeldsignaal onaangetast. Hierbij wordt juist de monitor aangepast, door de Look-Up-Table (LUT), oftewel de interne kleurtoewijzingstabel van de monitor, te wijzigen. Zodoende wordt de mengverhouding van de subpixels gecorrigeerd. Hardwarekalibratie heeft de voorkeur aangezien die, in tegenstelling tot de softwarekalibratie, niet met kwaliteitsverlies gepaard gaat. Daarom kan bij alle ColorEdge-monitoren van EIZO de hardware worden gekalibreerd. De modellen uit de CG-reeks hebben een ingebouwde kalibratiesensor, die een automatische kalibratie mogelijk maakt. Dat spaart tijd en geld.

EIZO_ColorEdge_Fotografin_Sideshot_DSF1609_V1_sRGB_3000x2000.jpg

Ingebouwde kalibratiesensor in de ColorEdge monitor

16-bit-Look-Up Table

In plaats van een 8-bit-Look-Up Table beschikken de monitoren uit de EIZO ColorEdge-serie over een 16-bit-Look-Up Table. Daardoor hebben ze niet enkele miljoenen, maar enkele miljarden kleurtinten tot hun beschikking. Hiermee hebben ze, ondanks alle correcties en kalibraties, ook in een 10-bit-workflow altijd genoeg kleurnuances om overgangen perfect weer te geven.

Samenvatting

Wat een grafische monitor moet bieden
  • Grote kleurruimte
  • Nauwkeurige kleurweergave
  • Gelijkmatige kleurweergave en helderheid
  • Betrouwbare en intuïtieve software voor kleurenbeheer
  • Exacte hardware-kalibratie

 

Een overtuigend totaalpakket

Naast de visuele kwaliteit beschikken de ColorEdge-monitoren van EIZO over een aantal andere belangrijke eigenschappen. Ze zijn perfect in te stellen, in hoogte en kanteling, en zijn op effectieve wijze ontspiegeld. Een afschermkap vermindert de reflecties en zorgt voor een nauwkeurigere weergave. Daarnaast geeft EIZO vijf jaar on-site garantie. Daarom zijn de ColorEdge-monitoren het ideale en betrouwbare gereedschap voor grafische toepassingen. Onnodige correctierondes en misdrukken behoren tot het verleden.

EIZO_ColorEdge_Fotografin_0513_v5_sRGB_3000x2250.jpg
ColorEdge

Grafische monitoren

Bent u op zoek naar een grafische monitor? Kies uit de basis CS-serie of, voor high-end vereisten, uit de CG-serie om de monitor te vinden die bij uw toepassing past.

Naar het ColorEdge-portfolio

Grafische monitoren in gebruik

Evely_Duis_Stage_Startseite_2256x1270.png

ColorEdge Ambassador Evely Duis

Lees hier wat voor Evely Duis een perfect beeld is en welke betekenis de grafische monitoren van EIZO hebben voor het werk van de ColorEdge ambassadeur.

Meer informatie
Pascal-Vandecasteele-stage.jpg

ColorEdge Ambassador Pascal Vandecasteele

De ColorEdge CG319X is de betrouwbare metgezel van architectuur- en portretfotograaf Pascal Vandecasteele. Ook bij productfotografie kan de fotograaf vertrouwen op de briljante kleurweergave van de monitor.

Meer informatie
Tanja_Brandt_stage2.jpg

Tanja Brandt

Tanja Brandt is dierenfotografe en wereldwijd social media-fenomeen. EIZO presenteert haar werk en Brandt deelt haar ervaringen met haar CG2700X en CS2740 4K ColorEdge-monitoren.

Meer informatie
Marianna_Santoni_Image_2_1728x1152.png

Marianna Santoni

De Italiaanse Marianna Santoni is een internationale fotografe die wereldwijd erkenning geniet als vooraanstaande Photoshop-expert. Al sinds 2002 werkt ze op het snijvlak tussen kunst en technologie, waarbij ze haar achtergrond in de geesteswetenschappen combineert met technische vaardigheden van de bovenste plank.

Meer informatie

Heeft u nog vragen?

Wij en onze geautoriseerde partners helpen je graag bij het selecteren van het juiste model voor gebruik in uw omgeving.

Neem contact met ons op
H07_Kontakt.jpg