COLOREDGE AMBASSADOR PASCAL VANDECASTEELE

Architectuurfotografie en meer

Moderne architectuur

Pascal Vandecasteele omschrijft zichzelf als een visuele verhalenverteller. De thema's van zijn werk zijn even divers als de visuele uitdrukkingsvormen. Fotografie vormt momenteel de hoofdmoot van zijn creatieve werk, maar wordt steeds vaker aangevuld met bewegende beelden, drone-opnames, panorama's of 360°-opnames. Bovendien geeft Vandecasteele zijn kennis graag door, hetzij in zijn talrijke workshops, hetzij als consultant voor bedrijven die bijvoorbeeld een eigen studio in-house willen opstarten.

De kunstenaar achter de camera

Portret Pascal Vandecasteele

De Belg Pascal Vandecasteele heeft in zijn leven al heel wat baantjes gehad. Hij werkte lange tijd in de kledingindustrie. Maar hij heeft ook een restaurant gehad. Lange tijd was fotografie slechts een hobby die geleidelijk meer en meer ruimte innam en uiteindelijk binnen enkele maanden zijn hoofdberoep werd. Vandecasteele heeft vandaag een studio in Antwerpen en is actief in de hele Benelux. "Ik ben ontzettend nieuwsgierig, leer graag bij en verveel me waanzinnig snel," legt Vandecasteele uit. Daarom heeft Vandecasteele, een autodidactisch fotograaf, zich niet op één enkel fotografisch onderwerp vastgelegd, maar bestrijkt hij een grote verscheidenheid van gebieden.

 

Portret van een model met glitter en parels op haar gezicht.
Onderaanzicht van een kat.

Een pijler van Vandecasteele's werk is architectuurfotografie. Hij begeleidt vaak grote bouwprojecten vanaf het leggen van de eerste steen tot de voltooiing. Een andere pijler is portretfotografie. Vandecasteele heeft bijvoorbeeld talrijke managers voor zijn lens gehad. "Steeds meer managers beseffen dat een visuele communicatiestrategie van hun eigen persoon deel uitmaakt van een professionele uitstraling. Dit is een opwindend gebied," zegt Vandecasteele. Andere aandachtspunten van zijn werk zijn onderwerpen als interieur- en evenementenfotografie.

Service, kwaliteit en perfectionisme als handelsmerk

"Cliënten willen steeds meer diensten vanuit één bron. Dus samen met fotografie komt filmen," legt Vandecasteele uit hoe zijn werk is veranderd in de afgelopen jaren. En in de pandemie bouwen steeds meer bedrijven hun eigen in-house oplossingen om zelf content te genereren of om professioneel digitaal te kunnen communiceren. Ook hier staat Vandecasteele zijn klanten bij als consultant. Voor zover de pandemische situatie het toelaat, geeft Vandecasteele zijn kennis graag persoonlijk door in workshops over de meest uiteenlopende fotografische onderwerpen.

Vandecasteele in gesprek met deelnemers aan een workshop.

Vandecasteele in gesprek met deelnemers aan een workshop.

Vandecasteele ziet absolute kwaliteit als het kenmerk van zijn werk: "Voor mij komt kwaliteit tot uiting in verschillende dimensies. Daartoe behoren een professionele voorbereiding en uitvoering van opdrachten, maar ook creativiteit bij de uitvoering en vooral technische perfectie". Voor hem omvat technische perfectie vooral het onderwerp kleuren. Dit thema is zichtbaar bij de huidtinten. Aan de ene kant heeft iedere kijker een "referentie".. Aan de andere kant hebben veel monitoren moeite met de nauwkeurige weergave van huidtinten. En als je in de productfotografie zit, zoals Vandecasteele, verwachten klanten een zo accuraat mogelijk beeld van hun producten. Dit is ook niet mogelijk zonder een consistente, op kleur gebaseerde workflow.

Vandecasteele benadert het onderwerp kleurbeheer graag vanuit het eindproduct. Dit betekent dat hij precies vraagt waarvoor de te maken beelden zullen worden gebruikt. Dus of ze alleen voor sociale media gebruikt zullen worden of dat ze gedrukt zullen worden. In het laatste geval overlegt hij met de drukkerij, krijgt hij de overeenkomstige ICC-profiel en bereidt hij de beelden precies voor op het komende productieproces. Op die manier vermijdt hij vervelende correctielussen en gefrustreerde klanten. De spil van zijn beeldverwerkingsworkflow is zijn EIZO ColorEdge CG319X, die hij meestal meeneemt naar zijn producties.

Beste kleurweergave op de ColorEdge CG319X.

Beste kleurweergave op de ColorEdge CG319X.

EIZO ColorEdge CG319X in beeld

Mobiele fotostudio
Mobiele fotostudio

"Een EIZO ColorEdge zorgt ervoor dat ik honderd procent kan vertrouwen op wat ik op de monitor zie", weet Vandecasteele en vervolgt: "Ik krijg een absoluut exact beeld van mijn bestand. Dat is wat telt." Wat zo vanzelfsprekend lijkt, is dat echter allerminst. Sommige van zijn workshopdeelnemers hebben de verwachting dat beelden er op een gekalibreerde EIZO ColorEdge bijzonder spectaculair uitzien. Maar dat is niet het doel. Het doel is dat de beelden zo precies mogelijk overeenkomen met het bestand, waarbij elk detail in de highlights en schaduwen wordt weergegeven. "Op mijn MacBook zien de beelden er altijd spectaculairder uit. Ook al is het originele bestand dat helemaal niet," klaagt Vandecasteele. Op het glanzende laptopscherm, zegt hij, zijn de beelden uiterst kleurrijk en contrastrijk. Dit is aantrekkelijk voor het oog, maar als het eigenlijke bestand er helemaal niet zo uitziet, is het niet wat je als creatieveling nodig hebt. "Mijn eerste EIZO was echt een openbaring", herinnert Vandecasteele zich enthousiast. "Plotseling zag ik details, vooral in de schaduwen, die ik op mijn glanzende Apple-scherm niet kon zien. Eindelijk kon ik mijn fine art prints echt perfect uitwerken op de monitor en afdrukken." Een andere functie van zijn ColorEdge CG319X die Vandecasteele erg waardeert, is de ingebouwde kalibratiesensor.

Vandecasteele voor een monitor.

"Ik kan de monitor programmeren om zichzelf regelmatig te kalibreren. Zo kan ik er altijd zeker van zijn dat wat ik op de monitor zie ook echt op mijn geheugenkaart of harde schijf staat, of ik nu tethered fotografeer in de studio of onderweg ben of beelden aan het bewerken ben. Dat geeft een heel prettig gevoel van veiligheid en ontspanning."

Pascal VandeCasteele