CuratOR referentie

Luxemburgse hartkliniek INCCI

Medisch beeldscherm maakt minimaal invasief werk mogelijk in de hybride operatiekamer. De hartkliniek van INCCI vertrouwt op een efficiënt en gebruiksvriendelijk Panel met intuïtieve software.

INCCI_Image_01.jpg

Sinds eind 2016 beschikt de Luxemburgse hartkliniek INCCI over een van de modernste hybride operatiekamers ter wereld. Door röntgenapparatuur direct in de operatiekamer te installeren, worden minimaal invasieve operaties mogelijk, zoals de implantatie van hartkleppen. Dit vereist een goede röntgenvisualisatie en dus een hoge beeldkwaliteit. Om bij deze vitale ingrepen technologisch voorop te lopen, vertrouwde INCCI op een complete oplossing van EIZO en installeerde het Surgical Panel SP2-24-49 samen met de eigen CuratOR™ Caliop-besturingssoftware. Dit vereenvoudigt het snel opvragen van een breed scala aan beeldmateriaal en het omgaan met patiëntgegevens tijdens de operatie. Het ondersteunt ook efficiënt beeldbeheer, videoconferenties en communicatie met röntgenrobots en het PACS/RIS-systeem dat ter plaatse wordt gebruikt voor beeldvorming van patiënten via een DICOM-werklijst. De SP2-24-49 is een hygiënische en veilige oplossing voor de zeer complexe operaties bij INCCI.

INCCI_Schmidt_Alexander.jpg

"Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van hartklepafwijkingen en vaatziekten bij het hart, de revascularisatie van kransslagaders en cardiale resynchronisatietherapie met behulp van actieve apparatuur", legt Alexander Schmidt, hybride operatiekamertechnicus bij INCCI, uit. "In de afgelopen jaren heeft er op deze gebieden een ontwikkeling plaatsgevonden van conventionele chirurgische procedures naar minimaal invasieve methoden of interventionele therapieën. Dit werd grotendeels mogelijk gemaakt door de mogelijkheden van moderne medische beeldvorming in hybride operatiekamers."

Alexander Schmidt

Hybride OR-technicus bij INCCI

Voorheen moesten patiënten behandeld worden in het cardiovasculair laboratorium, wat problematisch is vanuit hygiënisch oogpunt. Met de hybride operatiekamer kunnen alle complicaties veel gemakkelijker worden vermeden dankzij de geïntegreerde röntgensystemen.

De SP2-24-49 ondersteunt alle werkzaamheden in de nieuwe hybride operatiekamer en de controlekamer, waar de 4MP 30" monitoren van EIZO worden aangestuurd door een Large Monitor Manager. De communicatie tussen de cockpit en de operatiekamer is te allen tijde gewaarborgd dankzij een intercomsysteem met microfoon en het EIZO-systeem. Het Surgical Panel in de hybride operatiekamer maakt ook deel uit van de CuratOR™-productfamilie en bestaat uit twee verschillende beeldschermen: een 24″-scherm als werkstation voor de hybride operatiekamertechnicus of operatiekamerverpleegkundige, waarop chirurgische documentatie kan worden gemaakt of andere netwerksystemen kunnen worden geopend, en een 49″-scherm als observatiestation, waarop ook een röntgensysteem kan worden aangesloten. Op verzoek van het INCCI werden een touchpad en een normaal toetsenbord afgeschaft ten gunste van een draadloos toetsenbord, dat een flexibelere manier van werken mogelijk maakt.

Snelle wisseling van beeldbronnen en ideale interfacediepte

In het INCCI wordt de SP2-24-49 voornamelijk gebruikt voor endoscopische procedures en heeft zijn waarde bewezen dankzij de snelle omschakeling van verschillende beeldbronnen. Met de geïnstalleerde CuratOR™ Caliop-software van EIZO is de bediening volledig ongecompliceerd. "Als een arts bijvoorbeeld iets niet goed genoeg kan zien en daarom een echocardiografisch beeld nodig heeft, volstaat een muisklik en hij kan het op de monitor zien", legt Schmidt uit. "Tot dan toe moest je altijd rond de tafel draaien en zoeken naar het relevante apparaat om op de monitor te kijken. Met het Surgical Panel van EIZO kan alles op één scherm worden verzameld en moeiteloos worden beheerd."

Een ander voordeel van de SP2-24-49 is de diepte van de interface, die een perfecte integratie mogelijk maakt met alle ingebouwde systemen in de hybride operatiekamer. Er is bijvoorbeeld een angiografiesysteem met robotarmen en twee grote 60″ schermen van EIZO, die rechtstreeks in het systeem werden geïntegreerd. Hier was het bijzonder belangrijk om de stralingsbescherming in acht te nemen. Er moest echter ook rekening worden gehouden met de inkomende signalen van de voedingseenheden van een andere leverancier. EIZO verwerkt alle gegevens betrouwbaar en zorgt zo voor de communicatie tussen de schermen en apparaten binnen de hybride operatiekamer.

Intuïtieve bediening met Caliop software van EIZO

De CuratOR™ Caliop besturingssoftware die bij de SP2-24-49 is geïnstalleerd, integreert talrijke toepassingsmogelijkheden: bijvoorbeeld videorouting, patiëntenbeheer, gegevensweergave en opslag. "De gebruikersinterface is modulair opgebouwd en daardoor eenvoudig te bedienen", vertelt Paul Fiedler, projectmanager bij EIZO. "De afzonderlijke modules zijn ontworpen voor de gebruikelijke processen in de operatiekamer: De naam wordt ingevoerd en het patiëntendossier verschijnt onmiddellijk op het scherm, waarna het videorooster kan worden ingesteld en opgenomen. Deze gegevens kunnen direct aan de patiënt worden toegewezen en in het ziekenhuissysteem worden opgeslagen."

In een andere ruimte in het INCCI wordt nog steeds software van een andere leverancier gebruikt, maar de onderhoudskosten zijn in vergelijking hoger, de responstijden zijn langer en de bediening is gecompliceerder. "Daar moet bijvoorbeeld eerst het patiëntnummer worden opgezocht en ingevoerd", zegt Schmidt. "Bij de Caliop-interface is daarentegen aandacht besteed aan een bijzonder gebruiksvriendelijke menunavigatie. De pictogrammen zijn duidelijk gedefinieerd en je hoeft er niet eens bekend mee te zijn om ze te kunnen gebruiken. De bediening is kinderspel. Met onze oude software moesten eerst ingewikkelde instellingen worden gemaakt en dan nog herkenden we iets niet op het display of hadden we geen signaal. Het zoeken naar de oorzaak was dan altijd extreem tijdrovend. Met Caliop is dit ons nog niet overkomen en kunnen we ons concentreren op de bediening zelf."

Gemakkelijk onderhoud dankzij online service en opstartprincipe

Stilstandtijd in de hybride operatiekamer is bijzonder kostenintensief. De waarde van één minuut operatietijd is al 35-70 euro. Daarom is een korte reactietijd bij onderhoudscontracten belangrijk. Dankzij de samenwerking met een lokaal bedrijf voor medische technologie biedt EIZO deze snelle full-service. Dit omvat jaarlijks onderhoud inclusief alle benodigde reserveonderdelen en ondersteuning. "Als ik een probleem heb met de SP2-24-49, bel ik EIZO en wordt het direct online opgelost of, als dat niet mogelijk is, wordt er een afspraak gemaakt zodat de reparatie ter plaatse kan plaatsvinden", legt Schmidt uit. "Tot nu toe is er slechts één fout opgetreden met de beeldweergave. Deze kon in de loop van de dag direct online worden verholpen." Hoewel EIZO op afstand toegang heeft tot het Surgical Panel, moet deze toegang om redenen van gegevensbescherming altijd door het ziekenhuis worden bevestigd en heeft het ziekenhuispersoneel individuele wachtwoorden voor de patiëntgegevens.

"Als het gaat om onderhoud, zorgt ons opstartprincipe voor snelle en eenvoudige toegang tot de technologie van het paneel, terwijl tegelijkertijd de hoogste hygiënestandaards worden gegarandeerd", legt Fiedler uit. "Het feit dat de hele constructie zonder randen in de glaswand is ingebed, betekent dat er zich geen vuildeeltjes op de randen afzetten en dat reiniging zelfs onder de strenge klinische richtlijnen mogelijk is." De voorkant van de SP2-24-49 bestaat uit een frameconstructie van glas en staal, in het midden waarvan de displays op een glazen strip zitten. Deze wordt vastgehouden door twee onzichtbare vergrendelingen. Een glazen zuignap kan de hele glasplaat na een korte ruk omhoog draaien, zoals bij een laars, wat mogelijk wordt gemaakt door twee gasdrukdempers aan de zijkanten. De onderdelen die op de displays onder de ruit zijn geïnstalleerd, kunnen ook gemakkelijk worden onderhouden dankzij een draaibare onderconstructie.

Dankzij de soepele samenwerking en de goede verstandhouding tussen INCCI en EIZO zijn er al plannen voor de renovatie van andere operatiekamers. De Luxemburgse hartkliniek zal ook in de toekomst blijven vertrouwen op de op maat gemaakte en open systemen met nieuwe wandconsoles van EIZO.

Over INCCI

Het INCCI (Institut national de chirurgie cardiaque et de cardiologie interventionnelle) werd in 1997 in Luxemburg opgericht en medio 2001 geopend. Het heeft als missie om hartspecialisten samen te brengen in één centrum om alle Luxemburgse patiënten te voorzien van state-of-the-art behandeling op het gebied van invasieve hartziekten. De kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van hartklepafwijkingen en vaatziekten in de buurt van het hart, de revascularisatie van kransslagaders en cardiale resynchronisatietherapie met behulp van actieve apparatuursystemen. Zijn personeel bestaat momenteel uit ongeveer 110 freelance medewerkers.