Kleurbeheer

Softproofweergave

Farbmanagement_Workflow_-_Stage.TIF

Uw uiteindelijke foto op papier kan significant afwijken van de weergave op uw monitor, afhankelijk van de gebruikte printer, het afdrukproces, het gekozen materiaal en de gebruikte inkt. Met de softproofweergave in uw software voor beeldbewerking kunt u daarom van tevoren simuleren wat voor uitwerking al deze elementen hebben.

Precies kunnen zien wat er in het beeldbestand zit

Nu zijn we definitief aangekomen op het punt dat u een absoluut onvervalste weergave kunt zien van de inhoud van uw beeldbestand.

Maar iedereen kent het verschil: als ik mijn inkjetprinter nu gebruik om mijn foto af te drukken, ziet die er op normaal papier compleet anders uit dan wanneer ik fotopapier gebruik. En als ik de laserprinter van mijn kantoorwerk gebruik, is het resultaat nog weer anders. Ik krijg pas echt goede foto's als ik een speciale fotoprinter gebruik. Maar ook met een professionele fotoprinter ziet de afdruk er op mat katoenpapier compleet anders uit dan op glanzend PE-papier met optische witmakers. Terwijl het bestand dat ik afdruk iedere keer precies hetzelfde is.

Helaas kan een vierkleurenprinter van een kantoorleverancier niet via de software of via een kalibratie aanpassen om zich te gedragen als een professionele fotoprinter met 10 kleuren. En we kunnen er ook niet voor zorgen dat een afdruk stralend witte beeldpartijen bevat, als het papier gelig is. De printer kan niet minder printen dan geen inkt. En een 100% diepe zwarttint komt er op een bijzonder mat papier hoogstens donkergrijs uit te zien – daar kan de software niets aan veranderen.

Afdruk simuleren met een profiel

Wat we wel kunnen doen: de eigenschappen van de combinatie van printer, medium, proces en inkt registreren, en op basis hiervan een profiel opstellen. Met een geschikte software voor beeldbewerking kan met dit profiel de uitwerking van het printproces al op de monitor simuleren. Dat geeft de mogelijkheid om de foto – binnen de grenzen van het afdrukproces – nog te optimaliseren en echt alles eruit te halen. Hier laten we zien hoe u zo'n profiel opstelt:

ICC-profiel correct gebruiken

Het hoogst haalbare is ongetwijfeld om zelf zo'n ICC-profiel voor het softproofen op te stellen. Daar is alleen wel een geschikte sensor voor nodig. Voor veel printers is het echter ook mogelijk om de profielen kant en klaar te downloaden. Als u originele papiersoorten van de printerfabrikant gebruikt, staan de profielen hiervoor ook op de website. Voor papiersoorten van anderen fabrikanten vindt u de bijbehorende profielen op de website van de fabrikant. Als u uw drukwerk uitbesteedt, hoeft u het niet zonder softproofweergave te stellen. Veel aanbieders bieden passende ICC-profielen aan, die u eenvoudig kunt downloaden voor de softproofweergave. In deze film laten we u zien hoe u deze profielen gebruikt, aan de hand van het fotovaklab WhiteWall in combinatie met Adobe Photoshop en Lightroom: