EIZO Geschiedenis

EIZO kan bogen op tientallen jaren ervaring en competentie op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van eersteklasmonitoren.

EJP_23_buildings_07.JPG

1968 - 1981

Jaren van oprichting en eerste innovaties

1968

Zwart-wittelevisies
Eizo Nanao Corporation wordt opgericht als Hakui Electric Corporation in het Japanse Hakui. EIZO begint als OEM-fabrikant (Original Equipment Manufacturer) van zwart-wittelevisies. 

1973

Naamsverandering
Het bedrijf verandert haar naam van Hakui Electric Corporation in Nanao Corporation.

 

1978

Tafelmonitoren voor gaming
EIZO betreedt de gamingsector met tafelmonitoren voor videospeelhallen. EIZO-monitoren worden daarom ook gebruikt voor het bekendste arcadespel van de 20e eeuw: Space Invaders.

 

1980

Software komt erbij
EIZO neemt Irem Corporation over, een gespecialiseerd softwarebedrijf. De combinatie van hardware- en software-expertise groeit in de komende jaren uit tot dé hoeksteen van EIZO's businessmodel en is dat ook vandaag nog.

 

1981

Nieuwe productie-eenheid, toekomstig concernhoofdkantoor
De continue groei van het bedrijf leidt tot de bouw van een nieuwe fabriek in Hakusan. Op die locatie ontstaat later het internationale hoofdkantoor van het concern.

EIZO_History_1981.jpg

1984 - 1990

Opbouw van het merk

1984

Going Global
Gezien de wereldwijde opmars van PC's besluit EIZO om internationaal actief te worden. Daarvoor wordt Hitec Associates Ltd. (later omgedoopt tot Eizo Corporation) opgericht in het Japanse Kanazawa. De nieuwe dochterfirma bedient vooral de Europese markt.

 

1985

Nieuwe markten
Na 17 jaar als OEM-fabrikant te hebben geopereerd, verkoopt het bedrijf voor het eerst monitoren onder haar eigen naam. Of beter gezegd: onder twee namen. Voor de Noord-Amerikaanse markt wordt in Californië Nanao USA Corporation (tegenwoordig EIZO Inc.) opgericht dat monitoren verkoopt onder de merknaam Nanao. In Europa wordt een andere weg ingeslagen en valt de keuze op de merknaam "EIZO", het Japanse woord voor "beeld".

De eerste EIZO-/NANAO-monitoren hadden beeldschermdiagonalen van 12 of 14 inch en boden een "compact design en licht gewicht". Bijzonder vermeldenswaard destijds was de "ultrahoge resolutie van 700 pixels x 400 lijnen", zoals een blik in de productbrochure van het model 8040 ons leert.

1990

Nieuw hoofdkantoor en verdere expansie
Om de continue groei van het bedrijf te ondersteunen, bouwt EIZO naast de in 1981 opgetrokken fabriek in het Japanse Hakusan een nieuw internationaal concernhoofdkantoor en een R&D-faciliteit. Het jaar daarop wordt een extra productie-eenheid geopend op diezelfde locatie.

1991 - 1999

Wereldwijd succes als merk

1991

NANAO in Japan
Het bedrijf begint in Japan CRT-monitoren te verkopen onder de merknaam NANAO, wanneer blijkt dat haar beeldbuismonitoren door wederimport vanuit het buitenland opduiken op de Japanse markt.

 

1992

Opening van de Zweedse vestiging
De Zweedse vestiging Eizo Sweden AB wordt opgericht (tegenwoordig EIZO Nordic AB). EIZO Nordic AB neemt deel aan baanbrekende TCO-forums waar richtlijnen worden gedefinieerd met betrekking tot elektrische en elektromagnetische emissies, energie-efficiëntie en veiligheid van monitoren.

Eerste stappen in de richting van LCD-monitoren
Al jaren voordat de LCD-technologie ingeburgerd raakt, produceert EIZO de eerste LCD-monitoren. Het 10,4 inch-model FA-1020 was verkrijgbaar als desktopvariant of voor zwenkarmmontage.

1993

ISO 9002-certificering
Het bedrijf wordt gecertificeerd conform de norm voor kwaliteitsbeheer ISO 9002.

1996

Eén en dezelfde merknaam, nieuw logo en innovatief monitordesign
Het bedrijf laat de merknaam NANAO in Japan en Noord-Amerika vallen en neemt EIZO aan als wereldwijde merknaam. Tegelijkertijd wordt het huidige logo van de onderneming geïntroduceerd. Ook wordt een nieuwe generatie van CRT-monitoren ontworpen met een uniek design dat zowel bij particuliere als bij zakelijke klanten aanslaat en grote populariteit geniet.

1997

ISO 9001-certificering
Het kwaliteitsbeheer wordt opnieuw gecertificeerd, deze keer conform ISO 9001. 

Productie van LCD-monitoren
Vooruitgang op het gebied van de LCD-technologie en de vraag naar ruimtebesparende monitoren leiden tot massaproductie van LCD-monitoren voor PC's. EIZO volgt die trend met de introductie van de 13,8 inch FlexScan L23.

 

1998

ISO 14001-certificering
Het milieubeheersysteem van EIZO wordt voor het eerst gecertificeerd conform ISO 14001. De certificering wordt vanaf dan regelmatig vernieuwd.

 

1999

Naamsverandering
Nanao Corporation en Eizo Corporation gaan in elkaar over en nemen de huidige naam Eizo Nanao Corporation aan.

2001 - vandaag de dag

Innovaties in de 21e eeuw

2001

LCD-monitoren met smalle bezels
LCD-monitoren raken eind de jaren 1990 ingeburgerd, maar hun behuizing neemt nog bijna evenveel ruimte in beslag als bij CRT-monitoren. Als innovatie biedt de FlexScan L675 van EIZO daarop een antwoord. Zijn bezelbreedte van 18,5 mm is revolutionair en maakt de monitor direct tot een verkoopsucces.

 

2002

Betreding van de medisch-technische markt
Om in te spelen op de snelle digitalisering van beeldvormende processen in de geneeskunde, betreedt EIZO dat marktsegment met de RadiForce-productlijn.

5 jaar LCD-monitoren
Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de productie van LCD-monitoren brengt EIZO de "Placeo" uit: een 17 inch-model met aluminiumbehuizing. Het is een limited edition, waarvan slechts 3000 stuks worden geproduceerd.

EIZO Eco Products
Het bedrijf roept "EIZO Eco Products" in het leven als ecologisch keurmerk en introduceert een interne lijst met criteria voor milieubescherming bij de productie. De "EIZO Eco Products”-lijst werd sindsdien drie keer geactualiseerd.

2003

LCD-monitoren voor kleurexperts
Terwijl in kantooromgevingen de overstap op LCD-monitoren snel vordert, maken vakgebieden, zoals prepress of fotografie, verder gebruik van CRT-monitoren. Daar komt verandering in met de introductie van de ColorEdge-productlijn. Goed voor een internationale primeur: de eerste LCD-monitoren die zich speciaal richten tot grafische en beeldbewerkingexperts.

EIZO_History_2003.jpg
2004

's Werelds eerste Adobe RGB LCD-monitor
Voortbouwend op het succes van de eerste ColorEdge-monitoren introduceert EIZO de ColorEdge CG220. Hij is de allereerste LCD-monitor die de Adobe RGB-kleurruimte bestrijkt.  

Terug naar waarmee het begon
EIZO keert terug naar haar wortels als televisietoestellenfabrikant en introduceert in Japan LCD-televisies in de FORIS-productlijn.

2005

Opening van een vestiging in Zwitserland  
EIZO neemt de Eizo business unit van het Zwitserse EXCOM AG en de bijbehorende distributeurs over. Daaruit ontstaat het volle dochterbedrijf Eizo Nanao AG. 

ISO 13485-certificering
EIZO is de eerste fabrikant van stand-alone monitoren die de ISO 13485-certificering voor kwaliteitsbeheer behaalt voor medische beeldschermapparatuur.

 

2007

Overnames verhogen de omzet in verticale markten
EIZO neemt Tech Source, Inc. uit de Amerikaanse staat Florida over, een ontwikkelaar en fabrikant van grafische kaarten. Daarmee wordt de weg geëffend voor het betreden van de markten voor luchtverkeersleiding, militaire en defensietoepassingen en ook besturings- en regelsystemen.

Verder verwerft EIZO de tak voor medische monitoren van het Duitse Siemens Automation and Drives (A&D), die ze onderbrengt in een nieuw opgerichte vestiging: EIZO GmbH in Karlsruhe. Dankzij die overname versterkt EIZO haar aanwezigheid in de medisch-technische markt, breidt ze haar ontwikkelingsknowhow uit en beschikt ze over een productielocatie in Duitsland.

Nieuw ontwikkelingscentrum
Het bedrijf richt een nieuw, zes verdiepingen tellend R&D-centrum van 2,5 miljard yen op in het concernhoofdkantoor in het Japanse Hakusan. (Zie bovenstaande foto.)

EIZO_History_2007.jpg
2008

Verdere expansie in de verticale markt
EIZO neemt van eg-electronic GmbH uit het Duitse Wolfratshausen de divisie voor monitoren voor de industrie, luchtverkeersleiding en controle-eenheden over. De overname wordt in februari 2008 afgerond. Het afgesplitste bedrijf begint als nieuwe vestiging te opereren onder de naam EIZO Technologies GmbH.

2009

FORIS goes global
EIZO breidt de FORIS-productlijn van televisies uit met monitoren voor home entertainment. FORIS-monitoren die eerder uitsluitend in Japan verkrijgbaar waren, worden nu wereldwijd verkocht.

 

2010

Productie voor de Chinese markt  
Om in te spelen op de toenemende vraag naar medische diensten en hulpmiddelen in China, richt EIZO het volle dochterbedrijf EIZO Display Technologies (Suzhou) Co. Ltd. op dat monitoren produceert voor de Chinese medische sector.

 

2011

Vestigingen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geopend
Om de verkoop- en marketingactiviteiten in Europa uit te bouwen, richt EIZO twee volle dochterbedrijven op: EIZO Europe GmbH (Duitsland) en EIZO Limited (Verenigd Koninkrijk). (Rechts op de foto ziet u het hoofdkantoor van EIZO Europe GmbH in het Duitse Mönchengladbach.)

EIZO_History_2011.jpg
2013

Naamsverandering
Het bedrijf verandert haar naam van Eizo Nanao Corporation in EIZO Corporation.

 

2015

Overname van de tak voor medische systeemintegratie van Imation Corporation Japan
EIZO verwerft in de Japanse medische markt de tak voor medische systeemintegratie van Imation Corporation, die ze onderbrengt in de nieuw opgerichte volle dochter EIZO Medical Solutions Inc.

 

2016

Overname van het segment voor endoscopiemonitoren van Panasonic Healthcare Japan
EIZO neemt de tak voor endoscopiemonitoren van Panasonic Healthcare Co., Ltd. in Japan over.

 

2018

Overname van Carina System Co., Ltd.
EIZO neemt Carina System Co. Ltd. over, een ontwikkelaar van systeemoplossingen voor operatiekamers

50e verjaardag van het bedrijf
EIZO Corporation viert zijn gouden jubileum in boekjaar 18.

 

2022

Overgang naar de Prime Market van de beurs van Tokio.
Overgang naar de Prime Market van de Tokyo Stock Exchange in overeenstemming met de herstructurering van de marktsegmenten.

 

2023

Oprichting dochteronderneming in India
EIZO richt een volledige dochteronderneming op, EIZO Private Limited, om de verkoop- en marketingactiviteiten in India uit te breiden.

EIZO stelt zich voor

EIZO werd ruim 50 jaar geleden opgericht in Japan. Sindsdien heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van monitoroplossingen in het topsegment.

Referenties

Lees actuele referenties uit verschillende toepassingsgebieden zoals kantoor, geneeskunde of videobewaking.

Newsroom

Hier vindt u het laatste nieuws over onze producten, evenementen, promoties en het bedrijf EIZO.