Wat betekent Auto EcoView?

De automatische EcoView-functie kan worden ingeschakeld met één druk op de knop. Bij sterk omgevingslicht wordt de helderheid vergroot en bij zwak omgevingslicht juist verminderd. De functie zorgt er zo voor dat het contrast steeds constant is en dit bevordert niet alleen de ergonomie op de werkplek, maar u spaart ook kosten én het milieu.

Mijn CG/CX/CS-monitor wordt niet herkend door ColorNavigator. Wat kan daarvan de oorzaak zijn?

Soms vergeten gebruikers om de pc/Mac via de USB-aansluiting te verbinden met de monitor. ColorNavigator maakt gebruik van de USB-kabel om de monitor te kalibreren. Daarom willen we u eerst verzoeken om te controleren of de USB-kabel goed is aangesloten en op de juiste manier functioneert.

Hoe kan ik mijn MacBook (Pro) via de Thunderbolt 3- of USB-C-poort aansluiten op mijn EIZO-monitor en de DisplayPort-ingang?

Daarvoor is een speciale kabel tussen de Thunderbolt- of USB-C-poort en de DisplayPort-ingang op de monitor vereist. We hebben de volgende kabel getest, waardoor we zeker weten dat deze geschikt is.
Fabrikant: StarTech
Product: CDP2DPMM1MB (kabel USB Type-C to DisplayPort)
Resoluties van maximaal 4K DCI (4096 x 2560 pixels) worden met maximaal 60 Hz overgedragen.

Waar is Power Resolution voor bedoeld en hoe gebruikt u het?

Power Resolution zorgt ervoor dat contouren en fijne structuren scherper op het beeld verschijnen. De algehele weergave wordt daardoor duidelijker en expressiever. Videospelletjes, video's en afbeeldingen krijgen meer diepte en zien er ruimtelijker uit. Het effect is het duidelijkst bij vage of metaalachtige, reflecterende voorwerpen. U kunt structuren en contouren naar wens scherper of juist wat minder scherp in beeld brengen. Via het OnScreen-menu kunt u zelf bepalen of en in hoeverre Power Resolution het beeld verscherpt.

Aanwijzing:
Een grafische kaart moet bijzonder krachtig zijn om gedetailleerde meshpatronen, zoals bij de weergave van bewegende struiken of rotsen, scherp in beeld te brengen. Bij haperende, zwakke grafische kaarten raden we aan Power Resolution op 1 in te stellen of het programma uit te schakelen, omdat de vertraging anders storende schommelingen in de helderheid kan veroorzaken.

Hoe kan ik het beste de gamma- en witpuntwaarde van mijn monitor instellen?

Voor ColorEdge-monitoren raden we het volgende aan:

Witpuntwaarde:
In de praktijk wordt de witpuntwaarde van de monitor meestal gelijkgetrokken met de lichtkast en niet met de gebruikte kleurruimte. Dat is doorgaans D50 resp. 5000 kelvin.
Bij het controleren met daglicht en fotografie in het algemeen wordt meestal D65 gebruikt.

Gammawaarde:
Over het algemeen wordt aanbevolen de kleurtooncurven van de monitor zodanig in te stellen dat die optimaal overeenkomen met die van de gebruikte kleurruimte. Dan hoeft het kleurenbeheerprogramma of het besturingssysteem de tinten van het beeld niet heel ingrijpend te corrigeren.

Voorbeelden:
PhotoRGB, Adobe RGB en sRGB zijn gebaseerd op een gammakarakteristiek van 2,2. Dan moet het beeldscherm ook op 2,2 worden ingesteld. ECI-RGB is gebaseerd op een gammawaarde van 1,8.

De L*-kleurruimte bevat geen gammafunctie, waardoor L equidistant is. Bij dit soort aanbevelingen gaat het uiteindelijk om heel kleine nuanceverschillen.
Het kleurenbeheerprogramma houdt tijdens het berekenen rekening met het profiel van de monitor. Daarin ligt ook de gammawaarde opgeslagen. Als u streepvorming wilt voorkomen, heeft het zin de gammawaarde van de monitor aan te passen aan die van de kleurruimte. U kunt ook meteen zonder gammawaarde, maar voor de monitor en kleurruimte juist met L* werken. Het enige dat het kleurenbeheer niet kent, is de belichting van de proeven. Daarom moet de witpuntwaarde van het beeldscherm na het belichten van de proeven worden ingesteld, niet nadat de kleurruimte is gekozen.

Voor Flexscan-monitoren raden we het volgende aan:
Gammawaarde = 2,2 en witpuntwaarde = 6500

Welke garantieduur geldt voor EIZO Medical LCD-monitoren?

De looptijd van de garantie op EIZO RadiForce-monitoren bedraagt voor de meeste modellen 5 jaar, en deze garantie is inclusief on-site omruilservice. EIZO beveelt voor medische beeldschermen een helderheid aan die ruim boven de minimumvereisten conform QS-RL ligt. Deze aanbevolen helderheid wordt door EIZO gegarandeerd.
Welke garantie voor elk RadiForce-model van toepassing is, is te vinden in de bijbehorende productinformatie die bij elk model wordt meegeleverd.

Werken EIZO-monitoren met alle grafische kaarten?

Wat de aansluitingen van de monitoren betreft: in de regel wel. Voor 4K-monitoren raden we grafische kaarten met DisplayPort 1.2 of hoger aan.

In hoeverre is de USB-C-interface geschikt voor het beeldsignaal?

EIZO-monitoren ondersteunen met de USB-C-interface de zogeheten DisplayPort Alternate Mode. Daarmee kunnen ze via een USB-C-interface beeld ontvangen. De computer en de USB-C-poort moeten deze modus ondersteunen, zoals bij een MacBook Pro en een Thunderbolt-interface. Raadpleeg de informatie van de fabrikant.

Er komt geen geluid uit de luidsprekers. Hoe los ik dat op?

Controleer of er een audioverbinding is tussen de computer en de monitor (via HDMI, DisplayPort of een geluidskabel). Kies de juiste audio-ingang en stel het volume in.

In hoeverre ondersteunt de FORIS FS2735 G-Sync?

Bij de vergelijking van de verschillende Anti-Tearing-methoden is onze keuze gevallen op AMD FreeSync, dat minder sterk van hardware afhankelijk is. Zonder de EIZO-microprocessor was G-Sync een optie geweest. Zonder deze processor zijn belangrijke beeldverbeteringen echter niet mogelijk en is de beeldkwaliteit slechter. Daarom ondersteunen we G-Sync niet.

Als u een hoogwaardige grafische kaart zonder FreeSync hebt, kunt u toch de hogere beeldfrequenties van 120 Hz resp. 144 Hz gebruiken. Alleen de hogere beeldfrequenties zorgen voor een merkbare vermindering van bewegingsartefacten. Indien gewenst kunt u ook de Motion Blur Reduction van de monitor inschakelen. Voor deze functie, die de reactietijd tot onder 1 milliseconde verlaagt, hebt u geen speciale Sync-technologie nodig.

Oudere EIZO-modellen

Meer informatie over oudere EIZO-modellen is te vinden op de EIZO Global-website.

Naar EIZO Global gaan