10-Bit-kleurweergave

In combinatie met een Frame Rate Control (FRC) van de LCD-module kunnen CG-beeldschermen, afhankelijk van het model, een resolutie van 10-bit realiseren. Bij deze resolutie geeft het scherm met één miljard kleuren zelfs de allerkleinste kleurschakeringen weer. Het is wel noodzakelijk dat deze 10-bit weergave wordt ondersteund door toepasselijke software en de grafische kaart.

16-Bit-Look-Up-Table

Vooral wanneer het bij uw werk draait om kleurnauwkeurigheid, is het bepalend hoe goed een monitor kleurgradaties kan onderscheiden. Om maximale kleurdiepte te realiseren en streepvorming, abrupte onderbrekingen en vegen te voorkomen, streeft EIZO naar extreme perfectie: EIZO-monitoren maken gebruik van een 16-Bit-Look-Up-Table (LUT) voor een uiterst precieze kleurenresolutie, zodat zelfs de fijnste structuren in donkere beeldgebieden realistisch en gedetailleerd worden weergegeven.

3D-LUT

De gebruikelijke 1D Look-Up-Tables (LUT) omvatten aparte tabellen voor rood, groen en blauw. Om een uiterst nauwkeurige kleuraansturing te bewerkstelligen, koppelt EIZO per model de kleurtoewijzing aan een enkele, driedimensionale Look-Up-Table (3D LUT). Op die manier kan de additie van de basiskleuren voor elke kleur precies worden ingesteld - een innovatieve technologie voor de ideale grijswaarden- en kleurweergave.

Afstandsbediening

Hiermee kunt u het scherm snel en eenvoudig geheel naar wens instellen. Belangrijke functies kunnen worden bediend via de intuïtieve knoppen. Zo kunt u onder meer: Wisselen tussen de console, de videospeler, computerweergave, picture-in-picture en de Cinema-, Game- en Thru-modus, maar ook het geluidsvolume, de basweergave, diepte en niveaus regelen.

Auto EcoView

Door helderheid automatisch aan te passen, bespaart een EIZO-monitor met behulp van EcoView tot wel 50% meer energie dan monitoren die niet beschikken over een dergelijke functie. De EcoView-sensor registreert veranderingen van het omgevingslicht en past op basis daarvan de helderheid van de monitor aan zodat deze altijd optimaal is ingesteld. Bij sterk omgevingslicht wordt de helderheid vergroot en bij zwak omgevingslicht juist verminderd. Omdat aanpassing van de verhoudingen steeds zorgt voor een optimaal contrast, is dit uiterst gunstig voor de ergonomie op de werkplek.

Automatische EcoView-technologie

Door helderheid automatisch aan te passen, bespaart een EIZO-monitor met behulp van EcoView tot wel 50% meer energie dan monitoren die niet beschikken over een dergelijke functie. De EcoView-sensor registreert veranderingen van het omgevingslicht en past op basis daarvan de helderheid van de monitor aan zodat deze altijd optimaal is ingesteld. Bij sterk omgevingslicht wordt de helderheid vergroot en bij zwak omgevingslicht juist verminderd. Omdat aanpassing van de verhoudingen steeds zorgt voor een optimaal contrast, is dit uiterst gunstig voor de ergonomie op de werkplek.

Colorimeter

Meetapparaat voor het meten van lichtkleuren. Colorimeters worden over het algemeen gebruikt voor de kalibratie en de profilering van monitoren. Onder bepaalde omstandigheden kunnen mogelijk lichaamskleuren (gereflecteerd licht) worden gemeten.

ColorNavigator

Kalibratiesoftware die wordt meegeleverd bij EIZO ColorEdge LCD-monitoren. De software zorgt voor interactieve aansturing van de kleurtoewijzingstabel (Look-Up-Table) in het scherm en genereert een toepasselijk kleurprofiel voor de monitor.

Contourversterking

Door de functie voor dynamische contrast- en contourversterking worden kleuren met groter contrast weergegeven en wordt tegelijkertijd de scherpte geoptimaliseerd. Daardoor kunnen ook donkere scenes kleurgetrouw en gedetailleerd worden weergegeven. Afbeeldingen en films zien er met deze functie nog kleurrijker en levendiger uit.

CUD

De Color Universal Design-modus simuleert het zicht van iemand die kleurenblind is, wat handig kan zijn bij het ontwerpen van websites en oriëntatiesystemen.

Daisy-Chain

In een opstelling met twee of meerdere beeldschermen kunnen EIZO-monitoren met een DisplayPort-signaaluitgang het beeldsignaal doorgeven aan de naast-geplaatste monitor. Zo kunt u verschillende monitoren van EIZO met elkaar verbinden (Daisy-Chain-methode). De voorwaarde voor deze verbinding is een DisplayPort-signaal, versie 1.2 of later. Afhankelijk van de resolutie en het vermogensspectrum van de grafische kaart kunnen maximaal vier monitoren worden verbonden. U hebt dus geen last meer van een wirwar aan kabels naar de computer. Ideale accessoires: een korte DisplayPort-kabel van EIZO met een lengte van slechts 1 meter voor de verbinding tussen twee monitoren.

Digital Uniformity Equalizer (DUE)

Voor de meest nauwkeurige beeldweergave zijn een homogene luminantieverdeling en een goede kleurechtheid van essentieel belang. Hiervoor zorgt ons DUE-circuit, de Digital Uniformity Equalizer. Deze speciale functionaliteit corrigeert bij elke tonaliteit en over het gehele beeldoppervlak automatisch oneffenheden van de luminantie en chrominantie, pixel voor pixel.

DisplayPort

Dit is een digitale signaalinterface voor beeld- en geluidssignalen van computermonitoren met hoge overdrachtsbandbreedte en compacte connectorformaten.

DVI

Digital Visual Interface. Digitale interface voor beeldschermen die met behulp van TMDS-signaaloverdracht digitale gegevens van de pc rechtstreeks en zonder verlies doorgeeft. Er zijn twee soorten DVI-aansluitingen: de DVI-D-aansluiting wordt uitsluitend gebruikt voor digitale signaalingangen en de DVI-I-aansluiting kan worden gebruikt voor zowel digitale als analoge signaalingangen.

Dynamische contrastversterking

Door de functie voor dynamische contrast- en contourversterking worden kleuren met groter contrast weergegeven en wordt tegelijkertijd de scherpte geoptimaliseerd. Daardoor kunnen ook donkere scenes kleurgetrouw en gedetailleerd worden weergegeven. Afbeeldingen en films zien er met deze functie nog kleurrijker en levendiger uit.

Eco View-Sense

Als energiebesparing prioriteit heeft, scoort de functie EcoView-Sense. Deze functie zorgt ervoor dat het beeldscherm automatisch in- of uitschakelt wanneer gebruikers zich voor het scherm bevinden of juist afwezig zijn. Ook detecteert EcoView-Sense direct wanneer een gebruiker weer plaatsneemt en wordt het scherm al geactiveerd voordat hij of zij de muis of het toetsenbord heeft aangeraakt. Het scherm is dus altijd actief wanneer werkzaamheden uitgevoerd moeten worden en schakelt uit wanneer de gebruiker weg is, zodat energie wordt bespaard.

EcoView-Index

De EcoView-Index kan op het beeldscherm worden geopend met één druk op de knop. In de index kunt u zien hoe ecologisch het beeldscherm op dat moment is ingesteld. Daardoor kunt u meteen bekijken wat de energie- en kostenefficiëntie van de huidige helderheidsinstelling is.

FineContrast

Deze functie zorgt voor ideale omstandigheden voor weergave van videoclips, grafische vormgeving, beeld- en tekstverwerking en surfen op internet. De monitor beschikt dan altijd over de juiste instellingen voor elke toepassing. U hoeft dus niet meer handmatig alle instellingen te configureren.

Flexstand

De voet maakt draaien en kantelen van de monitor mogelijk en het gebruik van de monitor in liggend en staand formaat. De traploze hoogteverstelling begint helemaal onderaan op het tafelblad en staat toe dat het scherm bijzonder ver naar boven kan worden bewogen. Dat garandeert optimale ergonomie, of u nu voor het scherm staat of zit. Hoewel de FlexStand-voet maximaal kan bewegen, staat deze toch altijd volledig stabiel.

Full HD

Full High Definition. Dit is een beeldweergave met hoge resolutie, met 1920 pixels in 1080 beeldlijnen. Full HD kan worden doorgegeven in full-screenmodus, met 1080p (progressive) of met 1080i (interlaced).

Game-modus

Game- en Cinemamodus: Als deze instelling is ingeschakeld, worden kleine kleurverschillen in de beeldweergave versterkt. Hierdoor wordt de zichtbaarheid bevorderd. Structuren en texturen zijn dan beter te herkennen. In Game-modus kunt u tegenstanders die zich verstoppen in de schaduw of donkere hoeken sneller waarnemen. Dit biedt als voordeel dat u sneller kunt reageren en meer kans hebt om het spel te winnen.

Gamma

De kleurweergave houdt verband met veranderingen in het ingangssignaalniveau. Deze relatie wordt ook wel de gammakarakteristiek genoemd. Bij beeldweergave leiden lage gammawaarden tot witachtige beelden en zorgen hoge gammawaarden juist ook voor een hoog contrast.

Gamut (kleurengamma)

Het totale aantal kleuren dat door een apparaat kan worden weergegeven. Een kleur ligt buiten het kleurengamma wanneer het apparaat niet over deze kleur beschikt bij weergave.

Geïntegreerde sensor

De kleurgetrouwheid wordt optimaal gereguleerd met deze geïntegreerde kalibratiesensor. De sensor komt voor de kalibratie automatisch tevoorschijn en trekt zich erna veilig in het behuizingsframe terug, tot de volgende meting. Elk scherm kan dus exact worden geconfigureerd met behulp van de eigen sensor. Daarbij wordt bijvoorbeeld het meetpunt boven in het beeld gecorreleerd met het middelpunt, zodat de sensor kan meten vanuit het midden van het scherm. Afwijkingen binnen een serie, die bijvoorbeeld kunnen voorkomen wanneer externe meetapparatuur wordt gebruikt, worden uitgesloten dankzij deze geïntegreerde oplossing. Zelfs de invloed van het omgevingslicht kan tijdens het initialiseren van de sensor worden vastgesteld en deze wordt in aanmerking genomen bij het kalibreren.

Grijs-naar-grijs-schakeltijd

De tijd die een pixel nodig heeft om te wisselen tussen verschillende grijswaarden. Deze specificatie geldt voor alle monitoren met het Overdrive-circuit, aangezien het wisselen tussen de verschillende grijswaarden steeds even snel gebeurt.

HDCP (High-Bandwidth Digital Contents Protection)

Dit is een digitaal signaalcoderingssysteem dat wordt gebruikt als kopieerbeveiliging voor digitale inhoud als video, muziek, enz. De overdracht van digitale inhoud wordt beschermd door de inhoud aan afzenderszijde te versleutelen, via een DVI-uitgang te verzenden en aan ontvangerszijde weer te decoderen. Digitale inhoud kan echter niet worden weergegeven wanneer de apparatuur voor verzenden en ontvangen niet allebei ondersteuning voor HDCP bieden.

HDMI

High Definition Multimedia Interface. Dit is een interface voor de doorgave van digitale audio- en videogegevens.

Helderheidsstabilisering

Vanaf het moment dat de monitor wordt ingeschakeld, zorgt deze functie ervoor dat temperatuurafhankelijke wisselingen in helderheid worden ondervangen.

IPS

IPS-panels kunnen hoge contrasten weergeven en hebben een bijzonder stabiele kleurweergave bij wisselende kijkhoeken. Zowel bij stilstaande als bewegende beelden blinken ze uit door de grote kleurstabiliteit.

Kalibratie

Wanneer de gebruiker op locatie de kalibratie aanpast, worden het gewenste witpunt en de gammacurve aan de hand van een combinatie van metingen en berekeningen ingesteld op de grijze as. Deze voor EIZO kenmerkende procedure bespaart tijd en is nauwkeuriger dan het foutgevoelig meten van verschillende toonwaarden met de gebruikelijke handmatige meetapparatuur. Omdat de fabriekskalibratie wordt uitgevoerd met gevoelig meetapparatuur en uiterst nauwkeurig is, vormt deze een betrouwbare basis voor de kalibratie.

Kijkhoek

De term 'kijkhoek' verwijst naar de hoek waarbij het contrast bij zicht op het scherm beter is dan 10:1. Over het algemeen is dit bij waarden tussen 160° en 178°. Deze waarden geven echter geen informatie over de enorme verschillen die kunnen optreden binnen elke kijkhoek. Voor gebruikers geldt dat het contrast niet aanzienlijk mag veranderen wanneer loodrecht en licht zijdelings naar het scherm gekeken wordt. Er mag ook geen verschil waarneembaar zijn wanneer gebruikers naar de weergave in het midden van het scherm of op de buitenrand van het scherm kijken. De contraststabiliteit kan door de verschillende LCD-technologieën best uiteenlopen en dit kan het beste worden vastgesteld met behulp van een meetdiagram of bij een directe visuele vergelijking. Des te stabieler de contrasten binnen het blikveld van de kijker zijn, des te beter is de beeldweergave.

Kleurruimte

Het totale aantal kleuren dat door een apparaat kan worden weergegeven. Een kleur ligt buiten het kleurengamma wanneer het apparaat niet over deze kleur beschikt bij weergave.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur is een maatstaf voor het meten van wittonen en de waarden worden aangeduid in Kelvin. Bij hoge temperaturen lijkt de wittoon enigszins blauw en bij lagere temperaturen juist wat roder te worden weergegeven.

5000 K: Dit is de temperatuur die gewoonlijk wordt gebruikt in de drukkerijbranche.

6500 K: Deze temperatuur is geschikt voor weergave van foto's en videobeelden.

LED-backlight

Achtergrondverlichting met witte LED's verbruikt de helft minder stroom dan CCFL-achtergrondverlichting met dezelfde helderheid. Dit zorgt voor een bijzonder gunstige energie-efficiëntie en leidt tot aanzienlijk lagere energiekosten. Een ander voordeel is dat LED's, in tegenstelling tot TL-verlichting, niet het giftige en milieuvervuilende kwik bevatten.

Look-Up-Table (LUT)

In dit onderdeel van de monitor worden de signaalwaarden aan de kleurtonaliteiten voor weergave toegewezen. Om een nauwkeurige kleuraansturing te bewerkstelligen, beschikken EIZO-monitoren over een 16-bit, 14-bit, 12-bit of 10-bit Look-Up-Table in plaats van de gebruikelijke 8-bit Look-Up Table (LUT). Dit omvat een echt precisiewerkje dat wordt uitgevoerd door een innovatieve, hoogwaardige chip die EIZO speciaal voor dit doel heeft ontwikkeld.

Normal - 1:1-resolutie

Het beeld wordt weergegeven met de resolutie van het beeldsignaal. Als de fysieke resolutie van het beeldscherm groter is, dan worden pixels rondom het beeld niet gebruikt.

Off Timer

De Off-Timer is een spaarstandfunctie die ervoor zorgt dat de monitor na een opgegeven tijdsduur automatisch omschakelt naar de energiebesparende modus. Zo verbruiken resources dus minder energie. Het uitschakelen gebeurt onafhankelijk van screensavers of de instellingen van uw computer.

Overdrive

Met deze functie kunnen pixels van tevoren worden berekend en opzettelijk worden versneld met behulp van een intelligente overmodulatie, waardoor de wisseling tussen zwart en wit, maar ook wijzigingen in kleurnuances zeer snel uitgevoerd kunnen worden. Afbeeldingsovergangen in snelle videosequenties, 3D CAD-animaties en games draaien hierdoor zonder dat ghosting optreedt.

RadiCS-toepassingsklassen

Afhankelijk van het onderzochte lichaamsgebied en de toegepaste methodiek gelden conform DIN 6868-157 verschillende minimumvereisten voor weergaveapparatuur. Aan de hand van EIZO's software voor kwaliteitsborging RadiCS kunnen deze vereisten worden onderverdeeld in de klassen I tot en met XIII. In de volgende tabel kunt u een overzicht bekijken van alle afzonderlijke klassen en de bijbehorende minimumvereisten.

 

Let op: Voor elk beeldweergavesysteem dat wordt gebruikt voor diagnosticering conform DIN 6868-157, moet een overdrachtscontrole worden uitgevoerd.

Resolutie

Het LCD-scherm bestaat uit een vast aantal beeldelementen (pixels) die oplichten om video-inhoud weer te geven. Het weergegeven beeld omvat zowel horizontale als verticale pixels. De beste beeldkwaliteit bij LCD's wordt gerealiseerd wanneer gegevens kunnen worden toegewezen aan alle pixels, wat inhoudt dat de resolutie van uw computer overeenkomt met de resolutie van het LCD-scherm.

rise/fall-schakeltijd

De tijd in milliseconden die een pixel nodig heeft om te wisselen van zwart naar wit (rise) en van wit naar zwart (fall).

ScreenManager

Met behulp van dit schermmenu kunt u vele monitorfuncties beheren. De bediening van alle functies is bijzonder gebruiksvriendelijk en wijst zich bijna vanzelf dankzij de zelfverklarende symbolen.

ScreenManager Pro

ScreenManager Pro is speciale software voor aansturing van EIZO-monitoren via een USB-interface. Als apparaten zijn uitgerust met de FineContrast-functionaliteit kunt u met deze software automatisch een FineConstrast-modus toewijzen aan verschillende programma's. Deze software is een Windows-toepassing.

Smart Insight

Smart Insight reguleert de inhoud van donkere scènes en optimaliseert deze zo, dat de scènes op het display beter en helderder te zien zijn.

sRGB (Standard RGB)

Dit is de internationale standaard voor een RGB-kleurruimte. Om kleurafstemming tussen toepassingen en hardware zoals monitoren, scanners en digitale camera's mogelijk te maken, is een kleurruimte gecreëerd die op de meeste apparaten kan worden verwerkt. sRGB-afbeeldingen die zijn vastgelegd op of worden verzonden door "sRGB-apparaten" maken gebruik van de volledige sRGB-kleurruimte en bevatten geen kleuren die buiten deze sRGB-kleurruimte liggen. Kleurtoewijzingen zoals witpunt en gamma zijn vastgelegd.

Swing-sensor

De kleurgetrouwheid wordt optimaal gereguleerd met deze geïntegreerde kalibratiesensor. De sensor komt voor de kalibratie automatisch tevoorschijn en trekt zich erna veilig in het behuizingsframe terug, tot de volgende meting. Elk scherm kan dus exact worden geconfigureerd met behulp van de eigen sensor. Daarbij wordt bijvoorbeeld het meetpunt boven in het beeld gecorreleerd met het middelpunt, zodat de sensor kan meten vanuit het midden van het scherm. Afwijkingen binnen een serie, die bijvoorbeeld kunnen voorkomen wanneer externe meetapparatuur wordt gebruikt, worden uitgesloten dankzij deze geïntegreerde oplossing. Zelfs de invloed van het omgevingslicht kan tijdens het initialiseren van de sensor worden vastgesteld en deze wordt in aanmerking genomen bij het kalibreren.

USB-hub

Indien verbonden met een USB-compatibele computer functioneert de monitor als een hub waarop u andere USB-compatibele randapparatuur aan kunt sluiten.

Volledig scherm

Deze functie zorgt dat het beeld op het gehele beeldscherm wordt weergegeven, ongeacht de resolutie.

Als de resolutie van het beeldsignaal echter kleiner is dan de fysieke resolutie van het scherm, dan kan het beeld wazig of onscherp zijn.

Wide Gamut

Wide Gamut verwijst naar een kleurruimte die beduidend groter is dan het zichtbare palet van traditionele LCD-schermen. Afhankelijk van het model dekt deze kleurruimte tot 100% NTSC en tot 99% van de Adobe RGB-kleurruimte. Dat zorgt ervoor dat deze monitoren een ongekend realistische beeldweergave hebben die voorheen niet gerealiseerd kon worden.

Zelfkalibratie

Apparaten kunnen zichzelf met behulp van een geïntegreerde sensor kalibreren, zonder dat u als gebruiker hieraan te pas komt. Uw computer hoeft niet eens ingeschakeld te zijn om deze functie uit te voeren. De kalibratie wordt dan, afhankelijk van de programmering van het scherm, 's nachts of in de middagpauze uitgevoerd of op een daarvoor vastgelegd tijdstip. Deze programmering kan eenvoudig worden uitgevoerd via ColorNavigator of het OnScreen-menu.