Met teleradiologie kunnen ziekenhuizen inspelen op de groeiende trend om thuiswerken mogelijk te maken voor hun radiologen, zodat ze ook buiten het ziekenhuis diagnoses kunnen stellen. Voor radiologen die op die manier flexibel werken, kan het echter een uitdaging zijn om een goede verslagruimte in te richten: er zijn strenge voorschriften voor medische apparatuur, ze willen natuurlijk optimaal kunnen werken en vaak is het budget ook een factor.

Hierna bespreken we enkele belangrijke aspecten waarop moet worden gelet bij de aanschaf van een monitor voor radiologische telediagnostiek. Zo kunt u ervoor zorgen dat diagnoses via teleradiologie net zo nauwkeurig zijn als in de verslagruimte van het ziekenhuis.

Medische monitoren: let op de geschiktheid voor radiologische beeldweergave

Als u een werkomgeving wilt inrichten voor teleradiologie, moet de monitor een beeldweergave garanderen die geschikt is om medische beelden te beoordelen. De Amerikaanse Federal Drug Administration verstrekt bijvoorbeeld FDA 510(k)-keuring aan die medische monitoren die voldoen aan de strenge FDA-vereisten voor diagnostisch gebruik. In andere landen zijn er richtlijnen en/of normen van toepassing die bindend zijn. Zo schrijft de Duitse richtlijn voor kwaliteitsbewaking bijvoorbeeld voor dat de norm DIN 6868-157 moet worden toegepast. Monitoren die aan dergelijke strenge normen voldoen, zijn betrouwbaar voor medische beeldweergave in de algemene radiologie en ook voor andere specialismes, waarvoor ze een certificering hebben of waarvoor ze getest zijn door een officiële instantie. Het is van essentieel belang om voor teleradiologie een medische monitor te gebruiken in plaats van een standaard kantoormonitor. U moet er namelijk voor zorgen dat de beeldweergave geschikt is voor medisch gebruik. Op die manier kunt u zowel in de kliniek als thuis betrouwbare diagnoses stellen.

Monitoren voor privégebruik versus medische monitoren

Consistente en constante beeldweergave volgens de DICOM®-standaard: geïntegreerde kalibratiesensor

Een monitor die niet voldoet aan de DICOM®-standaard is niet in staat om bijvoorbeeld grijstonen correct weer te geven. Hierdoor kan visuele informatie verloren gaan die relevant is om een goede diagnose te stellen – wat natuurlijk een negatieve uitwerking heeft op de patiëntenzorg. Om de grijstinten ook op de lange termijn juist weer te geven volgens deze standaard, is een regelmatige kalibratie van de monitor nodig. Bepaalde medische RadiForce-monitoren zijn uitgerust met een ingebouwde kalibratiesensor, die de helderheid en de grijstinten meet en daarna een kalibratie uitvoert volgens DICOM®-standaard. Zo wordt ervoor gezorgd dat de weergave van de monitor altijd geschikt is voor de toepassing. De sensor werkt bovendien automatisch en stoort het zicht niet. Op deze manier kunnen radiologen dus ook op afstand betrouwbaar en comfortabel werken.

Monitoren met en zonder geïntegreerde kalibratiesensor

Een intelligente indeling van de werkplek: Lichte en ruimtebesparende apparatuur

Niet iedere werkplek in de teleradiologie of thuis biedt plaats aan grote hoeveelheden apparatuur. Als u kiest voor een monitor met een ruimtebesparende vormgeving, houdt u uw werkplek overzichtelijk en comfortabel. EIZO beveelt de modellen RadiForce MX315W en RX250 aan voor inzet in de teleradiologie. Deze monitoren combineren een slank design met een geïntegreerde voedingsadapter. Dit zorgt voor een overzichtelijk en net bureau. Bovendien zijn de monitoren erg licht en dus gemakkelijk te verplaatsen en eenvoudig op te stellen.

Ruimtebesparende, lichte apparaten met een geïntegreerde voedingsadapter
Ruimtebesparende, lichte apparaten met een geïntegreerde voedingsadapter

De perfecte opstelling om comfortabel te werken

Als uw monitor niet goed is opgesteld, kan dat op den duur leiden tot spierspanningen in de schouders en rugpijn. Met een flexibele voet kan de monitorhoogte op verschillende manieren worden ingesteld en kunt u een optimale kanteling en hoek bereiken, zodat u comfortabel kunt werken zonder uw lichaam te verdraaien om het beeld perfect te zien. U werkt hierdoor efficiënter en met meer aandacht.

Working ergonomically

Een resolutie van 8 megapixels voor de allerfijnste details

8 megapixels (4K)

In een thuiskantoor is er niet altijd voldoende ruimte om meerdere monitoren te installeren. Op één enkele monitor die simpelweg niet groot genoeg is of onvoldoende resolutie biedt, kunnen radiologen hun belangrijke werktoepassingen slechts beperkt weergeven. Dat is funest voor de efficiëntie. Een grote monitor, zoals de RadiForce MX315W met een resolutie van 8 megapixels (4096×2160), geeft de details van medische beelden beter en duidelijker weer. Bovendien is het weergavebereik groter, zodat u flexibel met meerdere vensters en toepassingen kunt werken. Het is bijvoorbeeld geen enkel probleem om opnames van CT- en MRI-scans naast elkaar te zetten om ze te kunnen vergelijken.

Work & Flow-technologie: beelden comfortabel beoordelen

Met de toenemende digitalisering van alle processen groeit ook de hoeveelheid informatie waar radiologen op hun beeldschermen mee te maken krijgen. De RadiForce-monitoren met Work & Flow-technologie en nieuwe functies die zijn aangepast aan de behoeften van radiologen, maken het complexe proces van beeldvorming eenvoudiger.

  1. Snel informatie oproepen met beeld-in-beeld via een enkele cursorbeweging
  2. Gebruiksvriendelijke werkwijze zonder hindernissen, dankzij de ingebouwde USB-omschakeling
  3. Eenvoudige focus om bepaalde beeldpartijen gericht te bekijken
  4. Ideale omgeving om beelden te beoordelen, met automatische omschakeling van de modus voor verschillende soorten werk

Perfecte balans tussen kosten & baten

Ook ziekenhuizen moeten zich aanpassen en thuiswerk mogelijk maken, maar het is niet altijd eenvoudig om hiervoor de juiste apparatuur te vinden. Of het nu om een tijdelijke inrichting gaat of om een permanent thuiskantoor: de apparatuur moet voldoen aan de medische richtlijnen, maar ook binnen de begroting passen. En die staat momenteel vaak toch al onder druk. De MX-serie medische monitoren van EIZO levert een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De serie is perfect geschikt om medische beelden conform DICOM weer te geven, zonder concessies aan de medische kwaliteit.

Krachtige diagnostische monitor vs. kostenefficiënte clinical review monitor

Meer veiligheid, minder gedoe: moeiteloze kwaliteitsborging

RadiCS is een tool voor kwaliteitsborging die het volledige kwaliteitsbeheer van uw monitor aankan: kalibratie, afname- en constantheidscontroles en zelfs beheer van de kwaliteitsborging met een netwerkverbinding via RadiNET Pro. Met de meetsensoren in moderne RadiForce-monitoren kan RadiCS zelfs de meettechnische constantheidscontroles volledig automatiseren. De software is eenvoudig te begrijpen en te bedienen. EIZO levert een totaalpakket met sensoren en software, voor een efficiënte en gebruiksvriendelijke kwaliteitsborging.

Wat onze klanten vinden

“Door de pandemie moest ik een thuiskantoor inrichten om niet onnodig in contact te komen met andere mensen. Ik heb EIZO en Taurus Medical Solutions ingeschakeld en binnen drie werkdagen had ik een EIZO RadiForce MX315W met een compatibele grafische kaart. Zo kon ik ook thuis aan het werk. De monitor heeft een diagonaal van 31,1 inch en een uiterst helder beeld. Een enkele breedbeeldmonitor is duidelijk makkelijker dan een opstelling met twee monitoren naast elkaar. En met de RadiLight heb ik ook prettige verlichting achter de monitor, zodat mijn ogen niet zo snel moe worden als ik langer aan het werk ben. Alles bij elkaar was het de beste investering in de verbetering van mijn werkproces. Bovendien werkten EIZO en Taurus snel en ongecompliceerd om de monitor te leveren, dus het was echt een vlekkeloze aanschaf.”

Dr. Calvin Soh, Consultant Neuroradiologist bij de Manchester Royal Infirmary

Hebt u nog vragen?

We helpen u graag bij het kiezen van het juiste model.
Neem nu contact met ons op

EIZO Healthcare-referenties

Veel klanten maken al gebruik van EIZO RadiForce-oplossingen.
Naar de referenties