Consistent kleurgebruik in de workflow is bijzonder belangrijk

Als in een workflow steeds dezelfde gegevens worden gebruikt, zou men ervan uit moeten kunnen gaan dat ook in afzonderlijk processen dezelfde gegevens beschikbaar zijn. In de praktijk komen echter vaak afwijkingen voor omdat apparaten kleuren op een verschillende manier weergeven. Dit is ook het geval wanneer verschillende monitoren worden gebruikt bij afzonderlijke processen. Kleuren zien er in afzonderlijke processtappen dus niet steeds hetzelfde uit.

Kleurruimtes van afzonderlijke apparaten binnen de workflow
Kleurruimtes in de digitale workflow

Waarom komen de kleurweergaven van afzonderlijke apparaten niet overeen?

Een van de redenen hiervoor is dat in- en uitvoerapparatuur zoals scanners, monitoren en kleurenprinters gebruikmaken van verschillende methoden om kleuren te genereren en daardoor afwijkende bereiken voor kleurweergave hebben. Zo kan het dus voorkomen dat getoonde kleuren per apparaat afwijken ondanks dat deze dezelfde basisgegevens hebben. Theoretisch is het bijna onmogelijk om de kleuren voor alle verschillende apparaten "perfect" te coördineren. Monitoren vertonen vaak individuele kleurweergave-eigenschappen en andere afwijkende kenmerken, bijvoorbeeld als dergelijke monitoren verouderd zijn. Bovengenoemde factoren zorgen ervoor dat kleuren per monitor vrijwel nooit geheel overeenkomen.

In workflows bij professionele beeldbewerking, waarin toch een strikt kleurbeheer vereist is, zorgen deze verschillen in kleurweergave op verschillende apparatuur ervoor dat het nooit zeker is of het eindproduct daadwerkelijk de gewenste kleur heeft. Bovendien kunnen verschillen in kleurbegrip van elke medewerker dit probleem verergeren en het eindresultaat negatief beïnvloeden.

Wanneer echter gewerkt wordt met een uniforme kleurruimte kan al vanaf de eerste aanzet een consistent kleurbeheer worden gerealiseerd. Het belangrijkste vereiste voor een kleurbeheersysteem is dat de verschillen tussen de instellingen van elke afzonderlijke werkplek (bij klanten, ontwerpers, prepress en printers) worden gecompenseerd en dat ook de verschillen tussen gebruikte apparaten worden opgeheven en zo een gestroomlijnde workflow wordt gecreëerd waarin identieke gegevens overal hetzelfde worden weergegeven.

Themaoverzicht

De noodzaak van consistent kleurgebruik in de workflow en waarom in de praktijk kleuren in verschillende apparaten niet perfect overeenkomen.

Naar het artikel

Hardwarekalibratie ten opzichte van softwarekalibratie. Waarom moet regelmatig worden gekalibreerd?

Naar het artikel

Adobe RGB heeft in bepaalde gebieden een groter kleurweergavebereik dan sRGB, bijvoorbeeld in de overgang van blauw naar groen.

Naar het artikel