Waarom zien kleuren er niet steeds hetzelfde uit op alle weergaveapparatuur?

Wanneer u afbeeldingen bewerkt en retoucheert op uw monitor en vervolgens afdrukt, kan het gebeuren dat de afbeeldingen met verschillende kleuren worden weergegeven op de verschillende apparaten, ook al werken alle apparaten met identieke gegevens. Elk apparaat - of het nu gaat om een inkjetprinter, een kleurenkopieerapparaat of een professionele drukpers - toont de afbeeldingen met de apparaateigen kleureigenschappen en -afwijkingen. Om dergelijke afwijkingen in kleurweergave te ondervangen, zijn speciale systemen voor kleurbeheer (Color Management Systems, CMS) ontwikkeld.

Voorbeelden: Verschillende kleuren op verschillende uitvoermedia

Een kleurbeheersysteem zorgt voor een consistente kleurweergave op alle gebruikte apparatuur

Een kleurbeheersysteem is een geïntegreerde oplossing die speciaal is ontworpen om een consistente kleurweergave te realiseren voor alle invoer- en uitvoerapparatuur, door de kleureigenschappen en -afwijkingen per afzonderlijk apparaat te corrigeren.

Bij de configuratie van Color Management Systems (CMS) worden eerst profielen opgesteld waarin de gegevens over de kleurkenmerken van elk apparaat worden opgeslagen. Dikwijls worden dergelijk profielen ook al meegeleverd door de fabrikant zelf. Om optimale nauwkeurigheid te realiseren, kunt u echter het beste een CMS-hulpmiddel toepassen voor het vaststellen van alle gegevens. De profielen kunnen zowel door besturingssystemen als door afzonderlijke toepassingen worden gebruikt om de kleurweergave van verschillende apparaten uniform te maken.

Uniforme kleurprofielen op alle apparatuur

Voordelen van een Color Management System

Bij kleurbeheer wordt ervan uitgegaan dat er kleurprofielen beschikbaar zijn voor alle gebruikte monitoren. Besturingssystemen bieden de mogelijkheid om voor elke kalibratie een optimaal kleurprofiel samen te stellen. Dankzij deze functie kunt u kleurbeheer nog nauwkeuriger uitvoeren.

Voorbeeld: Uniforme kleurprofielen

Om de kleurweergave op de monitor overeen te laten komen met de weergave van de kleuren van het eindproduct, moet het beeldscherm alle gebruikte kleuren exact kunnen weergeven.

Wanneer dan een systeem voor kleurbeheer wordt gebruikt, kunnen afbeeldingen precies worden afgedrukt zoals ze werden getoond tijdens de bewerking op de monitor. In dat opzicht heeft de monitor dus een belangrijke rol.

Vaste kleurstellingen binnen de gehele workflow

Indien met behulp van een kleurbeheersysteem kan worden gewaarborgd dat kleuren hetzelfde worden weergegeven in alle stappen van een workflow, kunt u het stadium van proefafdrukken zelfs overslaan. Omdat u de kleuren niet meer per afzonderlijke processtap hoeft aan te passen, kunt u door gebruik van een CMS-systeem aanzienlijke verbeteringen realiseren wat betreft efficiëntie en nauwkeurigheid.

Themaoverzicht

Een kleurbeheersysteem is een geïntegreerde oplossing die speciaal is ontworpen om een consistente kleurweergave te realiseren voor alle invoer- en uitvoerapparatuur.

Naar het artikel

In hoeverre variëren monitoren van elkaar wat betreft panel-type, kleurengamma (kleurruimte) en kalibratiemogelijkheden (hardwarekalibratie t.o.v. softwarekalibratie)?

Naar het artikel

Modellen van de ColorEdge-serie zijn uitgerust met het speciaal ontwikkelde ASIC-circuit waardoor een betrouwbare kleurweergave en een uniform helderheidsverloop gewaarborgd zijn.

Naar het artikel