Maximale precisie met minimale inspanning

Hoe perfect een monitor in de fabriek ook is gekalibreerd, hij moet toch regelmatig opnieuw worden gekalibreerd. Dit moet enerzijds gebeuren om de onvermijdelijke verouderingsprocessen van het paneel te corrigeren en anderzijds om individuele doelen te kalibreren die geschikt zijn voor de toepassing en de lichtomstandigheden op de werkplek.

Calibration

Meestal wordt hiervoor een externe sensor gebruikt. Dit proces vergt altijd extra inspanning. De gebruiker moet eraan denken opnieuw te kalibreren en de tijd nemen om het werk te onderbreken en het kalibratieproces uit te voeren. Met een ingebouwde kalibratiesensor kan dit proces worden geautomatiseerd en worden verplaatst naar een tijdstip waarop de monitor niet in gebruik is.

Met de ColorEdge-monitoren uit de CG-serie kunt u ervoor zorgen dat de monitor zichzelf periodiek herkalibreert (bijvoorbeeld 's nachts) wanneer u hem niet gebruikt. Dit betekent dat u er altijd zeker van kunt zijn dat u met een consistent nauwkeurige monitor werkt.

De voordelen van de monitoren van de CG-serie met hun ingebouwde kalibratiesensoren zijn nog groter in bedrijven met meerdere monitoren: In combinatie met ColorNavigator en de cloud-oplossing ColorNavigator Network biedt EIZO een complete oplossing voor kleurbeheer, waarmee een volledige kwaliteitsborging kan worden gerealiseerd, inclusief regelmatige herkalibratie, de distributie van kalibratiedoelen en de aansturing van talrijke monitorfuncties centraal en locatieoverschrijdend.

Automatisering van herkalibratie voor maximaal gebruiksgemak

Zelfs als een ColorEdge-monitor perfect afgesteld en gekalibreerd wordt afgeleverd, is regelmatige herkalibratie noodzakelijk. De ingebouwde kalibratiesensor kan worden gebruikt om deze kalibratie te automatiseren. Als gebruiker kunt u deze noodzakelijke procedure inplannen voor tijden waarop de monitor niet in gebruik is. Het monitormenu of ColorNavigator kunnen worden gebruikt om te bepalen wanneer de monitor zichzelf moet kalibreren. Dit kan gebeuren op vaste tijdstippen of afhankelijk van het tijdstip van gebruik. Deze kalibratie onderbreekt uiteraard niet het werk van de gebruiker, maar vindt pas plaats wanneer de monitor de volgende keer in de slaapstand wordt gezet.

Zeer gevoelige geïntegreerde kalibratiesensor

Calibration

De ingebouwde sensor is onopvallend en stofbeschermd in de rand van de monitor geïntegreerd. Dankzij de DUE-technologie is een homogene beeldweergave gegarandeerd, wat betekent dat het niet uitmaakt waar de meetsensor zich op de monitor bevindt. Elke ingebouwde sensor wordt in de fabriek gekalibreerd en nauwkeurig afgesteld met een uiterst nauwkeurige referentiespectrofotometer. Het zeer nauwkeurige mechanisme zorgt ervoor dat er gedurende de gehele levensduur van de monitor slechts een uiterst kleine afstand bestaat tussen de meetsensor en het monitorpaneel, zodat het omgevingslicht de meting niet beïnvloedt.

EIZO fabriekskalibratie is een voorwaarde voor een snelle en nauwkeurige herkalibratie

Elke EIZO ColorEdge wordt in de fabriek nauwkeurig gekalibreerd en op de juiste waarden ingesteld. Hiervoor wordt een zeer gevoelige professionele spectrofotometer gebruikt. Onder andere worden de gammawaarden van de primaire kleuren rood, groen en blauw in de helderheidsniveaus 0 tot en met 255 gemeten en perfect afgesteld. Zo wordt altijd de perfecte combinatie gekozen uit de miljarden mogelijkheden van de 16- of 24-bits LUT (Look-Up-Table) van de monitor om telkens weer perfecte kleurgradaties te bereiken. De monitor wordt dus perfect gekalibreerd af fabriek geleverd. Dat is ook de reden waarom de herkalibratie van EIZO zo snel gaat. Aangezien bij de herkalibratie alleen het verouderingsproces van het paneel moet worden gevolgd, is het voldoende bepaalde steunpunten te controleren en zo nodig rekening te houden met de veranderingen daarin. Een tijdrovende meting van ontelbare kleurvlekjes is dus overbodig.

DUE garandeert homogeniteit

LCD-monitoren hebben vaak een ongelijkmatige helderheidsverdeling en een inconsistente kleurzuiverheid over het gehele monitoroppervlak. Deze individuele onnauwkeurigheden moeten van een grafische monitor worden verwijderd. Daarom meet EIZO elk afzonderlijk paneel in de fabriek op talrijke meetpunten en corrigeert eventuele kleur- en helderheidsafwijkingen met de gepatenteerde DUE-technologie (Digital Unifomity Equalizer). Het is alleen deze complexe procedure die het gebruik van een geïntegreerde sensor überhaupt mogelijk maakt. Want alleen als de kleur- en helderheidswaarden aan de rand precies overeenkomen met die op de rest van het beeldschermoppervlak, is een meting aan de rand ook zinvol voor het hele beeldscherm.

Correlatie met externe sensoren

Veel postproductie-, VFX- en televisiestudio's specificeren een bepaalde spectrofotometer als de hoofdsensor voor hun intern kleurbeheer. Om de voordelen van de ingebouwde sensor niet te hoeven missen, is het mogelijk de ingebouwde sensor te correleren met een externe hoofdsensor. Op die manier neemt de ingebouwde sensor de meeteigenschappen van de hoofdsensor over en behoudt hij dus zijn specifieke eigenschappen. Een consistente workflow met monitoren zonder ingebouwde sensor is dus gegarandeerd.

Correlation 1
Correlation 2

Geïntegreerde sensor, zelfs met HDR-referentiemonitor CG3146

ColorEdge PROMINENCE CG3146

HDR-content wordt steeds populairder in de filmindustrie. Extreme contrasten tot 1.000.000:1 en helderheidswaarden tot 1.000 cd/m² vormen grote uitdagingen, niet alleen voor de paneeltechnologie maar ook voor de meetsensortechnologie. Toch is EIZO erin geslaagd om voor de ColorEdge PROMINENCE CG3146 een geïntegreerde kalibratiesensor te ontwikkelen die voldoet aan de eisen van HDR-toepassingen.

Centrale kwaliteitscontrole en distributie van kalibratiedoelen

Terwijl de ingebouwde kalibratiesensor voor de individuele gebruiker al een grote comfortverbetering met bijbehorende tijdsbesparing betekent, wordt deze tijdsbesparing nog eens verveelvoudigd in scenario's van grootschalig gebruik. In grote studio's, agentschappen of uitgeverijen werken mensen vaak aan gezamenlijke projecten op verschillende locaties of zelfs in verschillende landen. Dit brengt snel talrijke werkstations samen, waarop dezelfde bestanden er natuurlijk hetzelfde moeten uitzien. Om dit te bereiken moeten alle monitoren op dezelfde kalibratiedoelstellingen worden ingesteld en regelmatig opnieuw worden gekalibreerd. De foutmarge is groot en de kalibratie- en onderhoudsinspanning enorm. Om talrijke foutbronnen te elimineren en de onderhoudsinspanningen drastisch te verlagen, biedt EIZO een krachtige totaaloplossing voor kleurbeheer: de combinatie van monitoren met ingebouwde kalibratiesensor, de kalibratiesoftware ColorNavigator en de cloud-oplossing ColorNavigator Network maken het mogelijk om een consistente, kleurbeheerde workflow centraal te bewaken, te beheren en te onderhouden, zelfs over de continenten heen.

Quality Control

Met ColorNavigator Network kan één enkele beheerder zorgen voor een gecentraliseerde kwaliteitscontrole van alle ColorEdge CG-monitoren met een ingebouwde kalibratiesensor in het netwerk. De beheerder kan kleurmodi instellen, automatische zelfkalibratie plannen, toetsvergrendelingen inschakelen, instellingen voor activabeheer registreren of aanpassen, en monitorinstellingen voor elke monitor importeren en exporteren. Voor grote projecten met meerdere productiestappen, zoals games of speelfilms, zorgt dit ervoor dat de juiste kleurstandaarden worden gebruikt door iedereen die erbij betrokken is, en beheerders kunnen zelfs aangepaste instellingen toewijzen voor specifieke projecten of jobs. Dankzij de ingebouwde sensor hoeft niet langer een personeelslid elke monitor te bezoeken en opnieuw te ijken. Dit gebeurt automatisch. Bovendien host EIZO de server voor de gegevensuitwisseling in een beveiligde cloud, zodat er geen extra investeringen of lopende kosten zijn voor het beschikbaar stellen van een server voor de gebruiker.

ColorNavigator Network Cloud Server

SCI-Tech-prijs

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft EIZO voor de ontwikkeling van de ColorEdge-monitoren uit de CG-serie met geïntegreerde kalibratiesensoren onderscheiden met de Scientific & Technical Award. De jury citeert: "De automatisch kalibrerende SDR-monitoren van EIZO vergroten het vertrouwen van kunstenaars in de nauwkeurigheid van de beeldweergave in de hele onderneming en verminderen verstoringen van het creatieve proces en de productieworkflow. Ze zijn onmisbaar geworden voor veel grote filmanimatie- en effectenstudio's."

SCI-Tech Award
Referenties
Origin Point

Origin Point is a full service commercial, narrative, and documentary production company that specializes in creating branded content.

Read more
Netflix

Netflix announced a joint project with Production I.G. useing ColorEdge for the World's first 4K HDR hand-drawn animation project.

Read more
Studio Isar Animation

Studio Isar Animation gebruikt EIZO ColorEdge- en FlexScan-monitoren voor de montage van filmproducties.

Leer meer
Skydance Media

Het productiebedrijf Skydance Media heeft voor de VFX van de film Terminator: Dark Fate een beroep gedaan op EIZO ColorEdge monitoren.

Leer meer
Pirates 'N Paradise

De ColorEdge PROMINENCE CG3145 HDR-gradingmonitor in actie met de postproductie-experts van Pirates ‚N Paradise.

Leer meer
Mackevision Medien Design GmbH

Mackevision vertrouwt op de prestaties van de ColorEdge-monitoren en gebruikt ze bij de beeldproductie op alle, zelfs op afstand, (kleur)kritische gebieden.

Leer meer
Kleurbeheer: de complete workflow

Belangrijke stappen in de juiste workflow voor kleurbeheer.
Ontdek nu

Alles over monitorkalibratie

Monitorkalibratiemethoden, tips van de pro‘s en een blik achter de schermen van kleurbeheer.
Ontdek nu