Sabine, je volgt momenteel een opleiding aan de Fotoacademie. Wat is de grootste les die je daar geleerd hebt tot nu toe?

“De Fotoacademie heeft me gestimuleerd om kritisch naar mijn eigen werk te kijken. Tijdens de opleiding kijk je op een zodanige manier naar je werk dat je jezelf leert kennen en je fotografische taal leert herkennen. Hoe ga je met onderwerpen om, welke onderwerpen interesseren je en wat is je aanpak? Daarnaast ben ik door de Fotoacademie in contact gekomen met mensen waarvan ik veel kan leren. Zij stimuleren en prikkelen mij op zo’n manier dat in een denkproces nieuwe deuren opengaan om telkens een stapje verder te komen.”

Hoe ben je op het idee gekomen voor het lange termijn project Fica Suave?

“Ik kom sinds 2010 in Rio de Janeiro, en voelde direct de diversiteit aan culturen en het grote contrast tussen arm en rijk. Daarnaast raakte ik steeds meer betrokken bij de favela’s en de mensen die er wonen door het werk van stichting Favela Street. Ik kreeg steeds meer te zien van het dagelijkse leven en hoe zij hun leven leiden tegen de achtergrond van de problematiek van politieke onrust, armoede, geweld en drugs. De vrienden die ik daar heb gekregen zijn mijn persoonlijke gidsen door de wijk, ik word onderdeel van het leven en zij leren mij hoe ze in het leven staan. De mensen die ik tegen ben gekomen hebben te maken me sociale uitsluiting; de media zet een negatief beeld neer van de mensen die in de favela’s wonen. Maar het zijn ook maar gewoon mensen die een leven proberen te leiden. Dat doen ze op hun eigen manier in een gemeenschap waar ook veel saamhorigheid en plezier is. Ik probeer voorbij de vooroordelen en langs de randen van contrasten te kijken en dat leven vast te leggen.”

Hoe zou jij jouw stijl van fotograferen kunnen omschrijven?

“Ik benader mensen persoonlijk en gelijkwaardig waardoor ik toegang krijg. Ik probeer met een open blik te kijken en wil niemand in hokjes plaatsen. Dat is wat ik zoek in zowel mijn documentaire werk als in mijn portretten. Of dit nu jongeren in de favela zijn, een verslaafde dakloze uit Amsterdam, de reguliere dorpsbewoners uit Zandvoort of oudere Molukkers, het gaat mij altijd om de ontmoeting. Daarbij ga ik zoveel mogelijk op zoek naar de echte blik van de persoon die voor mijn lens zit. Voor portretten werk ik vaak met een analoge middenformaat camera omdat je daardoor een bepaalde traagheid creëert en je echt iets aangaat met iemand op zo’n moment.”

Wat zijn je plannen na je afstuderen?

“Het is voor mij belangrijk om dit project voort te zetten. Het is een lange termijn project waar ik met steeds meer diepgang aan werk. Daarnaast ben ik van plan om na mijn studie meer verhalen te vertellen van mensen over de hele wereld. Ik ben nieuwsgierig aangelegd.”

Wat ga je laten zien tijdens je expositie in de Melkweg?

“Tijdens de expositie laat ik een documentaire serie en portretten zien over het leven in de favela, mijn ontmoetingen met de mensen daar en mijn zwerftochten door de wijken. Daarnaast ben ik ook bezig met video en audio opnames. Ik werk toe naar een multimediaal project en laat een selectie hiervan zien in de Melkweg.”