Updates van Nick van Tiem uit Puerto Rico

Nick, je bent in 2015 afgestudeerd aan de KABK. Wat is de grootste les die je op de daar hebt geleerd?

Bekijk hieronder het backstagefilmpje tijdens het installeren van de nieuwe EIZO monitors in Studio XYZ!

“Het meest waardevolle aan mijn tijd aan de KABK zijn echt de vrienden die ik daar heb ontmoet. Elk met hun eigen inspiratie, worstelingen en visie op beeld. Als je van de kunstacademie afkomt komt er veel voor de eerste keer op je af; klanten die moeilijk doen, grote klussen waar je niet van kunt slapen, technische obstakels, administratieve rompslomp, het aanschrijven van fondsen en de afweging tussen het maken van vrij en commercieel werk. Een overweldigend scala aan scenario’s/kwaliteiten die je nog niet eerder hebt meegemaakt, maar je vrienden misschien wel. Door mezelf te omringen met getalenteerde post-KABK vrienden blijf ik op mezelf reflecteren, gemotiveerd en leergierig.”

Hoe zou jij jouw stijl van fotograferen kunnen omschrijven en welke projecten heb je gedaan?

“Mijn werk legt de nadruk op de schoonheid van het individu, elk met hun persoonlijke verhaal en droom. De– veelal – jongeren die ik portretteer werken met mij samen op het gebied van styling, locatie en licht. Daardoor sijpelt hun visie over hun presentatie aan de buitenwereld door in het eindresultaat.In mijn werk ga ik de samenwerking aan met onopgemerkte persoonlijkheden, gescout in het dagelijks leven of via Instagram. Door middel van deze interacties onderzoek ik wat het betekent om jong te zijn in verschillende culturen en hoe zich dat verhoud tot mijn eigen – witte, heteroseksuele, welvarende – afkomst. Ik gebruik elementen uit de beeldtaal van traditionele mode/reclame fotografie en zet deze in een documentaire context, waardoor er esthetische beelden ontstaan die een verhaal vertellen over het leven en de cultuur van de geportretteerde. Afgelopen jaar maakte ik een project van het hedendaagse progressieve Iran, ik portretteerde jongeren in Berlijn in hun persoonlijke omgeving en schoot verschillende modeseries i.s.m. jonge creatievelingen uit Kaapstad.”

Nick van Tiem: Kaapstad
Nick van Tiem: Iran

Om welke reden fotografeer je analoog?

“Door gebruik te maken van een analoog middenformaat camera heb ik een traag, gefocust productieproces waarin er veel aandacht gaat naar de relatie tussen de geportretteerde en de omgeving. Het materiële aspect van het analoge proces dwingt zowel de fotograaf als het onderwerp tot concentratie, wat een verstilde beeldtaal teweegbrengt. Door deze manier van werken, in combinatie met het gebruik van romantisch natuurlijk licht en zachte kleurtonen, creëer ik beelden die ruimte geven voor de persoonlijke gedachten en projecties van de kijker.”

Wat ga je laten zien tijdens je expositie in de Melkweg?

Nick van Tiem: Kaapstad

“Voor de expositie in de Melkweg Expo ga ik de jongerencultuur van Puerto Rico na orkaan Maria fotograferen. In september is het een jaar geleden dat Puerto Rico werd opgeschrikt door de meest destructieve tropische storm van het jaar. De orkaan liet het economisch instabiele eiland achter zonder stroom, lopend water, toerisme en infrastructuur. De wederopbouw is tot op heden nog niet op gang gekomen, waardoor 125.000 veelal jonge Porto- Ricanen zijn gemigreerd naar de VS. Het doel van dit project is om het verhaal te vertellen van de achtergebleven jongeren. Onze overeenkomsten en de persoonlijke connectie die daarop volgt stelt me in staat om hun verhaal te verbeelden, niet enkel mijn blik daarop. De huidige situatie van PR in tegenstelling tot een decennia geleden is schrijnend. Dit contrast tussen het verleden, heden en het perspectief van de jongeren gaat de rode lijn worden van dit project.”