Optimale kwaliteitsborging van beeldweergavesystemen bij radiologisch gebruik

De kwaliteitsborgingstool RadiCS beheerst het volledige kwaliteitsmanagement van monitoren. Van kalibratie via afname- en constantheidscontroles tot netwerkondersteund kwaliteitsborgingsmanagement in combinatie met RadiNET Pro. Met de meetsensoren in moderne RadiForce-monitoren voor diagnose kan RadiCS zelfs de meettechnische constantheidscontrole volledig automatiseren. De software is eenvoudig te begrijpen en te bedienen en niet enkel voor RadiForce-monitoren geschikt. EIZO biedt een totaaloplossing bestaande uit software en sensoren die de kwaliteitsborging efficiënt en gebruiksvriendelijk maakt.

RadiCS Workspace

RadiCS zit vol handige functies, zoals:

  1. Afname- en constantheidscontrole volgens QS-RL, DIN-, ÖNORM, PAS1054-, AAPM-norm en nog veel meer.
  2. DICOM®-kalibratie van de kleurtooncurve.
  3. Volautomatische, meettechnische constantheidscontroles bij monitoren met sensoren voor helderheids en verlichtingssterkte.
  4. Archivering van kalibratie- en controleverslagen.
  5. Controle over de interne monitorsensoren waarmee de helderheid en kleurtooncurve worden aangestuurd.
  6. Agenda met herinneringsfunctie voor herhaalde controles van referentie- en testbeelden.

Eenvoudige gebruikersinterface voor een intuïtieve bediening.

Grafieken, symbolen en teksten zijn zodanig geplaatst dat functies visueel en intuïtief te begrijpen zijn. Een overzichtslijst maakt het voor de gebruikers bovendien mogelijk om de toestand van de monitoren onmiddellijk te controleren. Door de intuïtieve programmabegeleiding kunnen controles en kalibraties van monitoren heel eenvoudig uitgevoerd worden.

RadiCs User interface_left
RadiCS User interface_right

Precisiekalibratie

Voor het garanderen van een constant hoge weergavekwaliteit is regelmatig kalibreren van de monitor van belang. Afwijkingen van de kleurtooncurve, die zelfs bij normaal gebruik ontstaan, worden zo op betrouwbare wijze opgelost, bijv. volgens DICOM® of CIE.

Precisiekalibratie

Afname- en constantheidscontrole

De installatie van diagnostische monitoren vereist een afnamecontrole. Net zo onmisbaar zijn regelmatige constantheidscontroles. De software RadiCS ondersteunt deze zowel met visuele inspecties aan de hand van testpatronen volgens DIN en AAPM als met luminantie-, kleurtoon- en homogeniteitsmetingen volgens DIN, AAPM, IEC en JIS. Afname- en constantheidscontroles van lichaamsgebieden/methoden uit DIN 6868-157 zet RadiCS in zogenaamde toepassingsklassen om en laat zo een duidelijke categorisering bij de afname- en constantheidscontrole toe.

RadiCS-toepassingsklassen

Overzicht van de RadiCS-toepassingsklassen van EIZO en de aanbevelingen van beeldweergaveapparaten van EIZO volgens lichaamsgebieden en de methoden uit DIN 6868-157.

RadiCS-toepassingsklassen en monitoren in een oogopslag

Automatische kalibratie en automatische diagnose

RadiCS kan niet alleen een automatische kalibratie uitvoeren, maar ook een automatische diagnose. Dit gebeurt op basis van de gegevens uit de fabriekskalibratie van iedere monitor. Voor de kalibratie maakt RadiCS, afhankelijk van de RadiForce-monitor, gebruik van de geïntegreerde frontsensor of de ingebouwde lichtsensor (backlight-sensor). De automatische kalibratie kan snel worden uitgevoerd zonder apart meettoestel. Zodra een instabiele of gewijzigde helderheid wordt vastgesteld, wijst een automatische diagnose er via een foutmelding op dat een herkalibratie van de kleurtooncurve vereist is. De automatische diagnose kan zodanig ingesteld worden dat ze regelmatig, automatisch volgens een planning wordt uitgevoerd.

IFS

Flexibele tijdplanning

Het tijdstip voor het uitvoeren van de kwaliteitsborgingstaken, zoals dagelijkse, visuele inspectie of halfjaarlijkse constantheidscontroles, kan in overeenstemming met de vereisten op de betreffende werkplek individueel bepaald worden. Bijvoorbeeld bij het inschakelen van de PC of onmiddellijk nadat een bepaalde toepassing werd geopend.

Flexibele tijdplanning:

Optimalisatie van de diagnoseworkflow

Om de werkefficiëntie te verbeteren, biedt EIZO Work-and-Flow verschillende functies voor comfortabele werkprocessen. Daartoe behoren functies zoals de Point-and-Focus-functie. Daarmee kunnen relevante delen van het beeld snel via de muis of het toetsenbord geselecteerd worden en kan er snel op ingezoomd worden. Met helderheid en grijswaarde worden omliggende delen verduisterd en worden beeldregio's benadrukt die van belang zijn.

Meer informatie over de Work-and-Flow functies

RadiCs Work-and-Flow-Funktionen

Documentatie

Meetresultaten van kalibraties, controles en automatische tests worden voor iedere monitor apart gearchiveerd en zijn beschikbaar voor toekomstige raadpleging.

Assetmanagement

Apparaten en modelnamen, de naam van de medische instelling, of de afdeling en de benaming van de installatieplaats alsmede verdere informatie over iedere monitor, computer en over iedere grafische kaart kunnen gedocumenteerd en gearchiveerd worden.

Verlengde gebruiksduur dankzij uitschakelmechanisme

Het uitschakelmechanisme Backlight Saver voor de backlight van RadiForce-monitoren van EIZO kan door RadiCS geconfigureerd worden. Daardoor wordt de gebruiksduur van de monitoren verlengd. Net zoals bij een screensaver wordt de backlight uitgeschakeld, wanneer de monitor niet in gebruik is.

Uitgebreid compatibel

Talloze functies die de software RadiCS van EIZO te bieden heeft, zijn ook compatibel met niet-RadiForce-monitoren. Zo kunnen ook monitoren van andere fabrikanten comfortabel beheerd worden.

De ideale aanvulling

Als u met meerdere monitoren werkt, raden we het gebruik van de software RadiNET Pro aan. Via deze software bestuurt u op gecentraliseerde wijze de kalibratie van alle monitoren inclusief gegevenshistorie. Zo bespaart u aanzienlijk tijd en beschikt u over een uniform hoge beeldkwaliteit in de volledige instelling.

Meer informatie over de RadiNet Pro-software (optioneel verkrijgbaar)

Print tabel
Specificaties RadiCS
Gebruikersmodi gebruiker (zonder wachtwoord) en beheerder (met wachtwoord beveiligd)
Functies in de gebruikersmodus dagelijkse controle, documentatie, naar keuze constantheidscontrole en Work & Flow-functies
Functies in de beheerdersmodus alle gebruikersfuncties, beheer van basisgegevens, monitorconfiguratie, controleprincipes bewerken, enz.
Work & Flow-functies Point-and-Focus, Switch-and-Go, Hide-and-Seek
Ondersteunde luminantiemeetapparaten LX-Can, LX-Plus, CDmon, CA-210/CA310, MAVO-Spot 2 USB, RaySafe X2 Light, geïntegreerde sensoren
Controlemethoden handmatige invoer, externe meetapparaten met gegevenskoppeling, interne monitorsensoren
Omgevingslichtcontrole handmatig, continu en geautomatiseerd in het kader van de controles
Ondersteunde kwaliteitsborgingsnormen DIN 6868-157
QS-RL “Kwaliteitsborgingsrichtlijn”
DIN V 6868-57
ONR 195240-20:2017
PAS 1054
IPEM Report 91
EUREF "European Guidelines for Quality Assurance in Breast Cancer Screening and Diagnosis Fourth Edition"
AAPM On-Line Report No. 03
ACR-AAPM-SIIM "Practice Guideline for Determinants of Image Quality in Digital Mammography"
New York State Department of Health Bureau of Environmental Radiation Protection Guide for Radiation Safety/Quality Assurance Program Primary Diagnostic Monitors
NYC Quality Assurance Guidelines for Primary Diagnostic Monitors
JESRA X-0093*B-2017
Quality Control Manual for Digital Mammography (Japan)
Luminantiekarakteristieken DICOM Part 14 GSDF, CIE, exponentieel (gammawaarde), loglineair, lineair, gebruikergedefinieerd
Compatibele besturingssystemen Windows 11
Windows 10
Windows 8.1
Windows 7 / 7 SP1
Windows Server 2019 Standard
Windows Server 2016 Standard
Windows Server 2012 R2 Standard
macOS Catalina (10.15)
macOS Mojave (10.14)
Interfaceondersteuning USB, RS232C, DDC
Talen Duits, Engels, Frans, Chinees, Japans
Accessoires RadiCS DVD-ROM (RadiCS, handleiding), UX2-Sensor
Hebt u nog vragen?

We helpen u graag bij het kiezen van het juiste model.
Neem nu contact met ons op

EIZO Healthcare-referenties

Veel klanten maken al gebruik van EIZO RadiForce-oplossingen.
Naar de referenties